(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Cyklotrasa od štadiónu Lokomotíva už vedie až po Baránok
@ Aktuálne -> Šport     Jun 12 2003 - 16:57 GMT
Cyklistický chodník o dåžke 581 otvorili primátor mesta Zdenko Trebuľa a prezident VSŽ Peter Benedikt. Ide o ďalšiu etapu stavby turistickej cesty, ktorá začína pri štadióne TJ Lokomotíva, prechádza cez Urbánkovú ulicu, a teraz už aj Čermeľskú cestu až po reštauráciu Baránok.

Nový cyklistický chodník má 851 metrov, jeho stavba stála 1 milión 943 tisíc korún. Ak si to vydelíme, vychádza nám, že meter cyklochodníka postaveného firmou Spojstav vyšiel na 2283 Sk. Vo výške 1,7 milióna na túto stavbu prispela spoločnosť VSŽ. Chodník je postavený zo zámkovej dlažby a vedie aj rovno pred domom prezidenta SR, takže cyklisti si to teraz pofrčia priamo bez búdkou s ochrankármi.

Počas slávnostného otvorenia sa primátor mesta vyjadril, že ide o dopravne dosť rizikový priestor, na ktorom viackrát došlo k vážnym dopravným nehodám, takže zabezpečenie ochrany cyklistov touto formou je na mieste. Ïalšia časť cyklotrasy by mala viesť od Detskej železnice na Alpinku. V blíykej budúcnosti to však nebude, finančné problémy mesta sú známe. Primátor sa pri tejto príležitosti vyjadril, že by za úvahu stála aj finančná verejná zbierka na túto stavbu.

Ochrana cyklistov je jedna vec a ochrana vodičov motorových vozidiel druhá. V prvej časti etapy cyklotrasy je na paralelnej ceste pre motorové vozidlá značka zákaz vjazdu cyklistom. Tá na ceste pre autá vedúcej popri novej časti cyklotrasy chýba. Opýtali sme sa primátora, či bude mesto iniciovať, aby cyklisti mali zákaz vjazdu na cestu pre motorové vozidlá, keď už majú vlastný cyklochodník.

„Ja nie som odborník na dopravu, takže naši dopraváci určite urobia také opatrenia, aby to bolo všetko v priadku,“ odpovedal primátor.

sl

Z Magistrátu mesta Košice sme dostali základný súhrn informácií o novej stavbe:

Cyklistický chodník situovaný v zelenom páse pozdåž Čermeľskej cesty II/547 bol realizovaný v zmysle koncepcie vypracovanej Útvarom hlavného architekta., Cyklistickou úniou Košice a Mestom Košice. Stavebné povolenie vydal Okresný úrad Košice I., odbor dopravy a cestného hospodárstva.

Investorom stavby bolo Mesto Košice, zhotoviteľom Spojstav, spol. s r.o. Spišská Nová Ves, prevádzka Košice. Zhotoviteľ bol vybraný na základe verejnej súťaže.

S prípravnými prácami na cyklistickom chodníku na Čermeľskej ceste v úseku od vypojenia Lesnej ulice na Čermeľskú cestu, po parkovisko pri Baránku, sa začalo koncom januára. Išlo o povolený výrub drevín a kríkov, tvoriacich v tejto časti porast, ktorý bolo treba zabezpečiť počas vegetačného pokoja, t.j. do 31. marca. Stavebné práce prebiehali od 14. apríla do 27. mája 2003.

Finančný náklad stavby (vrátane DPH) bol 1 943 661 korún. Cyklistický chodník bol postavený vďaka finančnému príspevku VSŽ a.s.. Darovacia zmluva medzi Mestom Košice a VSŽ a.s. bola podpísaná v októbri 2000. Obidve strany vedené snahou o zabezpečenie bezpečnosti obyvateľov a rozvoja športu sa vtedy dohodli, že VSŽ a.s. poskytnú časť finančných prostriedkov na výstavbu cyklotrasy spájajúcej centrum mesta s rekreačnou oblasťou Alpinka. Finančný dar VSŽ predstavoval 1 milión 750 tisíc korún.

Chodník nadväzuje na jestvujúcu cyklistickú trasu na Urbánkovej ulici a vedie po reštauráciu Ovečka. Obojsmerný chodník s krytom zo zámkovej dlažby má dåžku 851 metrov, celková plocha predstavuje 1800 metrov štvorcových. Jeho šírka je 2 metre. Na miestach, kde rastú stromy, je delený na samostatné pásy široké 1 meter. Chodník rešpektuje jestvujúce vstupy do domov, ktorým bol výškovo prispôsobený. Výstavba chodníka si vyžiadala vyrúbanie 15 stromov a niekoľkých kríkov. V súlade s povolením, ktoré vydal primátor mesta Košice, bola zabezpečená náhradná výsadba živého plota v dåžke 200 metrov. V rámci výstavby cyklistického chodníka boli upravené i zastávky MHD, vybudovaný oporný múrik, upravené zábradlie, preložené a doplnené zvislé dopravné značenie.

V súčasnosti cyklisti využívajú vozovku na ceste II/547 so značne frekventovanou premávkou, pričom sú vystavení značným rizikám a obmedzujú plynulosť dopravy. Výstavba cyklistického chodníka prispeje k zvýšeniu bezpečnosti cyklistov i plynulosti dopravy.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa MMK


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/