(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
U Löfflera: Igor Ïurišin
@ Kultúra -> Výstavy     Jun 24 2003 - 13:26 GMT
17. 6. - 10. 8. 2003

Múzeum Vojtecha Löfflera

Igor Ïurišin je výtvarník, ktorý síce na slovenskej scéne nepôsobil dlho, ale svojim dielom sa zaradil medzi tých pár košických umelcov, čo v 70-tych a 80-tych rokoch minulého storočia vyčnievali zo šedivého stredného prúdu vtedajšej výtvarnej reality.

Jeho ľudský a profesionálny osud nám pripomína, v akej neradostnej a absurdnej dobe sme ešte pre trinástimi rokmi žili.

Narodil sa 1947 v Klenove ako syn grékokatolíckeho farára, čiže hneď od narodenia začínal byť bez vlastného pričinenia v konflikte s vtedajším komunistickým režimom. Dva roky študoval na Strednej umeleckopriemyselnej škole v Bratislave a po predčasnom ukončení sa mu ďalšieho výtvarného vzdelania už nedostalo. Vystriedal potom mnoho zamestnaní pre ľudí s „problematickým“ politickým pôvodom a názormi. Po celú dobu sa však zo všetkých síl snažil robiť to, k čomu ho jeho talent predurčoval a teda umenie a grafiku.

Z jeho zaujímavého veľmi emotívneho životopisu, ktorý sa snažil priložiť ako podklad k povoleniu na vysťahovanie do Kanady, sa okrem iného dozvedáme aj o jeho túžbe a márnom úsilí presadiť sa ako profesionálny grafik.

Vo svojej umeleckej práci sa sústredil na zmapovanie svojej osobnej mytológie. Bohužiaľ, v podmienkach aké panovali v socialistickom Československu pre človeka s takým vyhraneným umeleckým názorom nebolo miesta. Preto sa Igor Ïurišin rozhodol v polovici osemdesiatych rokov emigrovať na západ. Ïalej sa jeho stopa stráca, ostali len dohady a pát listov, pohľadníc z Nemecka.

Výstava v Múzeu Vojtecha Löfflera je skompletizovaná prevažne zo súkromných zbierok.

Peter Tajkov, kurátor výstavy


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/