(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Predseda KSK, košický primátor, krajský prednosta a primátori miest chcú vystupovať ešte súdržnejšie
@ Aktuálne -> Verejná správa     Jun 25 2003 - 14:28 GMT
(Úrad Košického samosprávneho kraja - tlačová správa) -- S cieľom hľadať spoločné riešenia na zlepšenie situácie v Košickom samosprávnom kraji (KSK), zvýšiť súdržnosť pri príprave na čerpanie zdrojov zo štrukturálnych fondov Európskej únie a zvýšiť akcieschopnosť samospráv, stretli sa včera predseda KSK Rudolf Bauer, košický primátor Zdenko Trebuľa, košický krajský prednosta Ján Dolný a primátori miest Košického kraja.

Z diskusie, ktorá nasledovala po prezentácii Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja KSK vyplynulo, že primátorov rovnako ako čelných predstaviteľov regiónu trápi najmä katastrofálny stav ciest II. a III. triedy a nedobudovaná cestná infraštruktúra. Vidia v tom jednoznačnú brzdu pri ďalšom rozvoji kraja. Prítomní sa zhodli na potrebe urýchliť výstavbu slovenskej časti rýchlostnej komunikácie R4 v úseku Košice – Miškolc. Táto trasa je časťou severojužne orientovaných transeurópskych cestných sietí TINA. Zámer ministerstva dopravy ukončiť jej prepojenie až v roku 2011 je podľa predstaviteľov samospráv neskorý. Dohodli sa preto na spoločnom postupe pri presadzovaní opodstatnene skoršieho termínu dokončenia tejto pre kraj strategickej komunikácie.

K otázke pripravenosti KSK na čerpanie zdrojov zo štrukturálnych fondov EÚ predseda KSK Rudolf Bauer uviedol, že „z informácií, ktoré máme k dispozícii, robíme maximum“. Dodal, že čo sa týka technickej stránky, zodpovednosť je stále na centrálnych orgánoch. Podľa neho by dynamike procesu prospelo, keby do neho mohli vstupovať aj regionálne samosprávy.

Predseda KSK tiež informoval o založení Agentúry na podporu regionálneho rozvoja, ktorá začne ako samostatný právnický subjekt pracovať od 1. júla 2003 v priestoroch Úradu KSK. Agentúra bude neziskovou organizáciou a bude poskytovať pomoc pri príprave dokumentov aj mestám a prvostupňovým samosprávam v Košickom kraji.

Predstavitelia košického regiónu a primátori 17 miest sa dohodli na ďalších pravidelných stretnutiach, ktoré sa budú konať raz mesačne.

Text: Soňa Jakešová
Foto: Marián Krajňák


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/