(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Primátor prirovnal mestských policajtov k zboru skautov

Náčelník Mestskej polície Košice Tibor Danko je odvolaný
@ Aktuálne -> Verejná správa     Jun 26 2003 - 14:01 GMT

„Úroveň v mestskej polícii za posledné roky išla dole,“ konštatoval primátor mesta Zdenko Trebuľa vo svojom príhovore pred hlasovaním o odvolaní náčelníka mestskej polície. Náčelníkovi Tiborovi Dankovi po vykonaní kontroly hlavným kontrolórom mesta Ondrejom Bernátom vyčítali mnohé nedostatky, ktoré budú mať aj právnu dohru. Ide predovšetkým o nesúlad množstva peňazí, ktoré mestská polícia prijala na blokových pokutách a tiež pri parkovacích kartách. Finančný objem nezrovnalostí sa rovnal približne 200 tisíc Sk. Tento rozdiel Tibor Danko už uhradil s tým, že peniaze údajne boli v obálke v trezore.

Primátor však Tiborovi Dankovi vyčítal aj organizačné neschopnosti, narastanie napätia v radoch mestskej polície a mnohé iné nedostatky. Ako uviedol, vrchol mestskej polície bol asi v roku 1998, keď tu pracovalo 300 policajtov. Potom bolo potrebné prejsť na model s nižšími nákladmi, avšak nedošlo k potrebnej transformácii lebo „pán náčelník to nezabezpečil v dostatočnej kvalite. V jeho osobe nie je záruka, že sa uskutočnia radikálne zmeny, ktoré mestská polícia musí urobiť. Niekedy mi to pripadá ako zbor skautov.“ Teraz má mestská polícia 160 policajtov.

Nespokojnosť primátora zrejme náčelníka mestských policajtov spočiatku prekvapila, keď sa pýtal, že za čo potom dostával od mesta aj odmeny.

„Odmeny dostával za konkrétne akcie, ktoré mestská polícia zabezpečovala. Napríklad za oslavy Dňa mesta Košice, alebo Medzinárodný maratón mieru,“ argumentoval primátor.

Pri svojej obhajobe Tibor Danko uviedol, že za evidenciu a nakladanie s ceninami bol zodpovedný zamestnanec, ktorý už v mestskej polícii nepracuje. Potom to neho prevzal on, pričom išlo o agendu od roku 1993. Odvolával sa, že od roku 1992 mu mesto nebolo schopné dodať zmluvu o hmotnej zodpovednosti, v rámci ktorej by mal tieto na starosti. Hlavný kontrolór mesta Ondrej Bernát mu však oponoval, že táto povinnosť mu priamo vyplýva zo štatútu mestskej polície.

Pokiaľ ide o nedostatky pri nakladaní s ceninami – parkovacími kartami, Tibor Danko uviedol, že v meste sa začali množiť fotokópie prenosných parkovacích karát. Preto nové opatrili ochrannými známkami a evidenčnými číslami. Práve evidenčné čísla údajne počítačové tlačiarne nie vždy dobre vyznačili a preto sa takéto karty hneď na mieste likvidovali. Záznamami o likvidácii takýchto kariet svoje tvrdenie však nepodporil.

Náčelník mestskej polície odpovedal aj na otázky poslancov. Napríklad ako je pripravená mestská polícia udržiavať poriadok v extrémnych situáciách – kedy mali naposledy cvičné streľby. Tibor Danko uviedol, že asi pred štyrmi rokmi. Povedal však, že počas 12 rokov mestskí policajti nemuseli ani raz použiť strelnú zbraň a vytiahli ju len v jednom zvlášť nebezpečnom prípade.

Poslanci vzácne zhodne konštatovali, že určitú chybu na súčasnom stave mestskej polície môžu mať aj oni, pretože doposiaľ nevytvorili poslaneckú komisiu verejného poriadku, ktorá by okrem iného aj v rámci svojich kompetencií kontrolovala činnosť mestských policajtov.

V záverečnom hlasovaní bol Tibor Danko z funkcie odvolaný. Za odvolanie hlasovalo 56 poslancov, proti nebol nikto a zdržalo sa 13 poslancov. Tibor Danko bol prvým náčelníkom Mestskej polície v Košiciach, podieľal sa na jej kreovaní od počiatku, svoju funkciu zastával 12 rokov a získal ju v čase primátora Jána Kopnického.

Po jeho odvolaní primátor potvrdil, že mesto vyhlási výberové konanie na obsadenie miesta náčelníka mestskej polície. Túto teraz dočasne vedie JUDr. Dušan Šlosár.

Slavomír Szabó


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/