(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
História razená v zlate
@ Kultúra -> Výstavy     Jul 03 2003 - 10:44 GMT
20. 6. – 31. 12. 2003

Východoslovenské múzeum, Námestie Maratóna Mieru 2

Východoslovenské múzeum pri príležitosti stého otvorenia prvej expozície v účelovej (historickej) budove múzea sprístupnila výstavu História razená v zlate. Ide o numizmatické zbierky – zlaté mince, medaily a žetóny, ktoré sa do zbierok dostali počas viac ako 130 ročnej existencie múzea i v dobe nedávnej.

Zlato ako vzácny a svojimi vlastnosťami jedinečný kov sprevádza ľudstvo už po stáročia v rôznej forme, vždy však ako výraz trvanlivosti a ušľachtilosti. Maslo veľký vplyv na celú históriu ľudstva a formovalo rozvoj poznatkov i obchodu. Výrazné antikorózne vlastnosti, príjemná farba a tvrdosť predurčili zlato na využívanie v šperkárstve, neskôr aj v mincovníctve, a to už od predhistorických čias.

Na výstave dostávajú priestor aj staroveké rímske a byzantské zlaté razby, stredoveké a novoveké razby prezentované dukátmi uhorských, rakúskych a rakúsko-uhorských panovníkov, sedmohradských kniežat. Bližšie i vzdialenejšie krajiny zastupujú razby nemeckého cisárstva 15. storočia, dukáty nemeckých a sliezskych kniežactiev, Pruska, Dánska, Ruska, piatich nizozemských provincií, Talianska, Turecka, Španielska, vzdialeného Peru a ďalšie.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/