(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
"NEKUPUJTE ICH ŽIVOTY!"
@ Kultúra -> Výstavy     Jul 11 2003 - 13:05 GMT
8. júl - 31. júl 2003

Slovenské technické múzeum, v spolupráci s Colným úradom Košice

Mottom výstavy je upozorniť na nelegálny obchod s ohrozeným druhmi živočíchov a rastlín s cieľom dosiahnuť ich ochranu pred úplným vyhubením. Motívom tejto nelegálnej činnosti je spravidla finančný zisk, alebo túžba vlastniť vzácneho exotického živočícha. Keďže nelegálny obchod prebieha na medzinárodnej úrovni a často ho realizujú organizované skupiny páchateľov, je nutné proti nemu bojovať na národnej a medzinárodnej úrovni. Preto bol v roku 1973 prijatý Dohovor o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín ( Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora), známy aj pod skratkou CITES.

Cieľom dohovoru je postaviť svetový obchod s ohrozenými druhmi živočíchov a rastlín pod spoločnú kontrolu všetkých štátov sveta. Bola vytvorená celosvetová sieť, ktorá kontroluje medzinárodný obchod so "živým tovarom".

Na Slovensku je Dohovor CITES uplatňovaný od roku 1992. Od 1. júla 2002 je v platnosti Zákon o obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín, ktorý preberá predpisy Európskej únie v tejto oblasti.

Predmetom CITES je v súčasnej dobe ochrana asi 2500 druhov živočíchov a 35 000 druhov rastlín.

Každoročne sa stane 2 - 5 miliónov vtákov z voľnej prírody obeťami nelegálneho obchodovania. Mnohé z nich sú kriticky ohrozené, niektoré až na pokraji vyhynutia. Obchod, zabíjanie a zber predstavuje po ničení prirodzených biotopov druhú hlavnú príčinu vymierania živočíchov a rastlín.

Odstrašujúcou je i skutočnosť, že pri pašovaní živého tovaru môže uhynúť až 90 % jedincov, ktoré sú často prevážané v nesmierne krutých podmienkach. Pritom je dôležité uvedomiť si, že vtáky, ktoré transport prežijú sa nikdy nevrátia do svojho prirodzeného prostredia.

Podľa medzinárodných štatistík je obchod s ohrozenými druhmi živočíchov a rastlín po obchode so zbraňami a drogami treťou najvýnosnejšou činnosťou organizovaného zločinu.

Na náučných paneloch sú zobrazené rôzne druhy chránených živočíchov a rastlín a vystavené sú rozličné predmety, vyrobené z ohrozených druhov exotických živočíchov.

Výstava má preventívno-náučný cieľ a garantom tejto putovnej výstavy je Colný úrad Košice.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/