(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
KÚZLO STARÝCH SMALTOV
@ Kultúra -> Výstavy     Jul 15 2003 - 09:40 GMT
26. jún - 31. august 2003

Slovenské technické múzeum v spolupráci s Múzeom kultúry karpatských Nemcov

Predmety zo smaltu nás obklopujú v každodennom živote bez toho, aby sme si uvedomovali históriu ich vzniku, mnohostrannú účelnosť, tvarovú variabilitu i príťažlivý dekór.

Nostalgický návrat k smaltovaným výrobkom nám umožňuje výstava Kúzlo starých smaltov, ktorú pripravilo Slovenské národné múzeum - Múzeum kultúry karpatských Nemcov v spolupráci s Horehronským múzeom v Brezne a Novohradským múzeom v Lučenci.

Ide o prvú súbornú výstavu smaltovaných výrobkov. Vystavená je rozsiahla kolekcia - prierez tradícií, účelnosti, farebnosti a dekóru zašlej slávy smaltovníckeho priemyslu na Slovensku.

Ozdobné smaltovanie drahých kovov bolo známe už v staroveku, kedy dosiahlo vysokú umeleckú úroveň najmä pri výrobe šperkov a vo forme inkrustácií emailov vzácnych predmetov. Smaltovanie medi sa začalo hromadne používať až začiatkom 19.storočia.

Prvú špecializovanú továreň na území Slovenska založili v Lučenci v roku 1884. Úspech jeho výrobkov na rozličných výstavách i dopyt po módnych smaltovaných predmetoch na našom území a v zahraničí, boli podnetom pre založenie ďalších tovární. Tak v roku 1892 vzniká v Lučenci ďalšia, od druhej polovice osemdesiatych rokov smaltujú aj v Hronci a od roku 1907 aj v Bratislave. K významným smaltovniam na území Slovenska ešte patrili Matejovce a v roku 1908 vo Fižakove založená továreň, ktorej činnosť pretrvala najdlhšie.

Smaltované výrobky zo Slovenska boli exportované na Balkán, do Čiech, do Ruska, do Číny, do Indie, Turecka, na africký kontinent, do Austrálie, Indie a USA. Prirodzene, že sa výrobky svojím tvaroslovím a dekórom museli prispôsobovať požiadavkám odberateľa, tovar bol luxusný a veľmi dekoratívny, vychádzal z kultúrnych zvyklostí danej krajiny.

Sortiment výrobkov bol prekvapivo široký od nádob, používaných v domácnostiach pri príprave, úschove a konzumácii potravín až po rôznorodé nádoby na varenie, čajové súpravy, ozdobné a luxusné úžitkové predmety, reklamné tabule. Smaltované kanvice na vodu pripomínajú nádoby na vodu z cínu, medi alebo kameniny, vyrábajú sa aj holby na pivo s odklopným vekom, rôzne džbány, mliečniky, krčahy korešpondujúce s ľudovými hrnčiarskymi prácami.

Pre robotníkov do šichty tu boli rôzne obedáre, kandličky a várnice, pre gazdinky formy na pečivo, dózy na úschovu chleba, košíky na zeleninu, nádoby na prekvapkanú kávu, nádoby na úschovu masti, lekváru, hrnčeky na vodu, mištičky, pokrievky, vešiaky, nádobky na vajíčka.

Veľkú skupinu tvorili hygienické nádoby, ako lavóre, kýble na vodu, nádoby na umývanie riadu. K luxusným výrobkom patrili rôzne vázy, popolníky, svietniky.

Autorkou výstavy je Margaréta Horváthová, odborná pracovníčka SNM – Múzea kultúry karpatských Nemcov v Bratislave.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/