(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Mesto berie pôžičku 351 miliónov a za splatenie ručí banke mestskými lesmi
@ Aktuálne -> Verejná správa     Jul 24 2003 - 11:41 GMT
Finančné problémy mesta so splácaním úverov a v tomto prípade so splácaním komunálnych obligácií boli príčinou, pre ktorú primátor mesta Zdenko Trebuľa zvolal na dnes (24. 7. 2003) mimoriadne mestské zastupiteľstvo. Program sa zaoberal aktualizáciou podmienok čerpania preklenovacieho úveru poskytnutého na splatenie komunálnych obligácií a formy zabezpečenia splatenia preklenovacieho úveru poskytnutého na umorenie komunálnych obligácií mesta Košice a harmonogram speňaženia aktív.


Situácia sa ocitla v stave, kedy mesto nie je schopné splácať komunálne obligácie a na tento účel sa rozhodlo opäť si požičať. V tomto prípade ide o strednodobý syndikovaný úver v hodnote 351 miliónov Sk, ktorý bude musieť vrátiť do konca budúceho roka. Týmto nastane situácia, v ktorej bude musieť mesto na budúci rok na všetkých dlhoch dohromady splatiť 500 až 510 miliónov.

Viacerí poslanci prejavili obavy, čo toho budú Košice schopné. V programe zasadnutia mimoriadneho zastupiteľstva sa však nachádzal aj program zabezpečenia splatenia preklenovacieho úveru poskytnutého na umorenie komunálnych obligácií mesta Košice a harmonogram speňaženia aktív mesta. Inými slovami, bude sa predávať, prípadne prenajímať majetok mesta. Špecifické postavenie má pritom „rodinné striebro“, čiže mestské lesy.

V rozprave vystúpil poslanec RNDr. Michal Cverčko, Csc., (koalícia KDH, DS), ktorý poukázal na to, že založenie mestských lesov ako zálohy pre pôžičku 351 miliónov Sk sa mu zdá neúmerne vysoké riziko. Mestské lesy totiž boli znaleckým posudkom v roku 2002 ohodnotené na 3,8 miliardy Sk. Vlani malo mesto možnosť predať najlukratívnejšiu časť lesov pri Opátke za 370 miliónov Sk, pričom išlo asi o 20 percent rozlohy celých mestských lesov.

Oponoval mu poslanec z toho istého politického klubu Ing. Emil Kočiš, ktorý poukázal na to, že lesy pri Opátke sú najlukratívnejšou časťou mestských lesov. Ich predajom by Mestské lesy, s.r.o., prešli zo zisku do straty a ostávajúce lesné pozemky by mesto už namiesto prospechu len finančne zaťažovali.

Poslanci hlasovali o dvoch bodoch. Tým prvým bolo schválenie prijatia strednodobého preklenovacieho úveru na splatenie komunálnych obligácii mesta Košice. Za hlasovalo 41 poslancov, proti bolo 7 a hlasovania sa zdržalo 16 poslancov.
Potom nasledovalo hlasovanie o formách zabezpečenia splatenia preklenovacieho úveru poskytnutého na umorenie komunálnych obligácii mesta Košice a o harmonograme speňaženia aktív.

To predpokladá transformáciu spoločnosti ML Košice s. r. o. na akciovú spoločnosť s vkladom majetku mesta, ktorý reprezentuje celý lesný majetok o rozlohe 18 368,4 hektárov, alebo dlhodobý prenájom mestských lesov. V rozprave poslancov sa objavili informácie, že potom je už jedno, či sa mestské lesy predajú, alebo nie. Ak sa vytvorí akciová spoločnosť, lesy nebudú patriť mestu (i keď si tam ponechá značný podiel), ale akcionárom. O prenájme sa hovorilo o čase na 60 rokov, takže nie všetky súčasné generácie sa dožijú toho, že lesy budú opäť patriť mestu.

Ïalšia forma zabezpečenia splatenia úveru predpokladá predaj nehnuteľností vo vlastníctve mesta Košice a predaj neefektívnych majetkových účastí mesta Košice, čo bude mať na starosti riaditeľ Magistrátu mesta Košice Ing. Ján Kovalčin.

V rozhodujúcom hlasovaní 38 poslancov hlasovalo za tento návrh, 7 bolo proti a 21 sa zdržalo hlasovania. Primátor teda bude musieť do 31. 10. 2003 vyhlásiť verejnú obchodnú súťaž na speňaženie majetku mestských lesov.
V najbližších dňoch uverejníme zoznam majektu, ktorý bude chcieť mesto predať v súlade s hlasovaním poslancov.
Slavomír Szabó

Podmienky, za ktoré mesto prijalo úver 351 miliónov


Prijatie strednodobého preklenovacieho úveru na splatenie komunálnych obligácii mesta Košice

Objem úveru: 351 000 000,- Sk
Druh úveru: strednodobý syndikovaný úver
Splatnosť úveru: december 2004
Splatenie istiny úveru: nerovnomerné na základe individuálnych
žiadosti mesta z výnosov zo speňaženia
majetku mesta
Splácanie úrokov z úveru: pravidelne mesačne od poskytnutia úveru
Úroková sadzba: pre úver v Sk 3M BRIBOR + marža
Marža: 2,30 % p.a.
Zaručenie úveru:
- lesný majetok mesta Košice ohodnotený znaleckým posudkom v r. 2002 v znaleckej hodnote zhruba 3,8 mld Sk
Poplatky:
1. za aranžovanie úveru 0,50 % z objemu úveru, poplatok je splatný do 16. 9. 2003
2. za poskytnutie úveru 0,50 % z objemu úveru, poplatok je splatný v deň poskytnutia úveru
3. za monitoring úveru 0,10 % zo zostatku úveru k 31. 12. kalendárneho roka, poplatok je splatný každoročne 30. januára
4. záväzková provízia 0,50 % z prolongovanej časti úveru

Ïalšie podmienky: spísanie notárskej zápisnice ako exekučný titul na majetok mesta


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/