(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Primátor prijal charge d´affairs Izraela
@ Aktuálne -> Verejná správa     Aug 20 2003 - 09:08 GMT
(Magistrát mesta Košice – tlačová správa) -- Primátor Zdenko Trebuľa prijal včera predpoludním v historickej radnici zástupkyňu vedúceho izraelskej diplomatickej misie v Chorvátsku, na Slovensku a v Slovinsku pani Galit Ronen.

Na stretnutí sa zúčastnil aj predseda košickej Židovskej náboženskej obce Pavol Sitár. Primátor predstavil mesto Košice z pohľadu historického, ale predovšetkým súčasného. Zdôraznil, že na košických univerzitách študuje ročne 100 až 150 izraelských študentov, ktorí sú veľmi spokojní s úrovňou nášho vysokoškolského vzdelávania, ale aj so vzťahmi k obyvateľom mesta.

„V meste nezaznamenávame žiadne prejavy antisemitizmu či xenofóbie. Jediným prejavom intolerancie boli pováľané náhrobné kamene na židovskom cintoríne. Za činom ale bola zvedavosť a nevedomosť detí, ktoré chceli v starých hroboch nájsť zlato. To, že každoročne prichádzajú z Izraela na naše univerzity ďalší študenti je dôkaz, že sa tu cítia bezpečne. Ich dobrá skúsenosť by mala byť motiváciou aj pre izraelských investorov, pretože táto časť Slovenska je pre nich zatiaľ neznámym územím,“ povedal Zdenko Trebuľa. V návšteve izraelskej charge d´affairs vidí možnosť, ako poskytnúť celistvejšie informácie izraelským podnikateľom. Ako podotkol predseda Židovskej náboženskej obce Pavol Sitár, v Košiciach sme zatiaľ nezaznamenali žiadnu investíciu z tejto krajiny. To by sa však podľa neho malo zmeniť.

„Mesto, ako centrum židovského náboženského života, je veľmi známe v okruhu 200 kilometrov. V tomto regióne sme jedinou plne fungujúcou náboženskou obcou Na židovské sviatky prichádzajú do Košíc veriaci z maďarského Miškolca i ukrajinského Užhorodu.“

Vzťah obyvateľov Košíc k Židom prešiel výrazným historickým vývojom. Dejiny košického židovstva sú neoddeliteľnou súčasťou dejín mesta. Významné osobnosti pochádzajúce zo židovskej komunity preslávili Košice po celom svete. Významní priemyselníci a obchodníci, umelci, lekári, učitelia i športovci budú navždy zapísaní v kronikách mesta. V Košiciach žilo v roku 1938 až 11 420 obyvateľov židovského pôvodu. Tragické vojnové udalosti zničili kvitnúcu komunitu. Z nášho mesta a jeho okolia odišli v máji a júni 1944 štyri transporty, v ktorých bolo asi 15 tisíc ľudí. Prežilo len dvetisíc z nich, tisícka sa vrátila späť do Košíc.

Galit Ronen sa narodila 1. februára 1965 v kibuci Ramat Hashofet. Na Telavivskej univerzite vyštudovala biológiu a mikrobiológiu, neskôr absolvovala kurz pre kadetov na izraelskom Ministerstve zahraničných vecí. Od roku 1996 pôsobila na veľvyslanectve v Peru, od 1998 v Portugalsku, v rokoch 1999-2002 bola styčnou dôstojníčkou amerického kongresu v Izraeli. Od roku 2002 je zástupkyňou vedúceho misie v Chorvátsku, na Slovensku a v Slovinsku.

V Košiciach sa zúčastňuje na prezentácii výskumu skupiny izraelských študentov zameraného na tradície Židov na východnom Slovensku, so zameraním na mestá Košice, Prešov a Bardejov. Prezentácia sa uskutoční 19. augusta o 18. hodine v Dome umenia, vystúpi na nej predseda židovskej náboženskej obce Košice JUDr. Pavol Sitár, košický rabín Jossi Steiner, primátor Zdenko Trebuľa, pani Galit Ronen a predstaví sa skupina študentov z Izraela.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa MMK


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/