(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Levočanka by mohla začať premávať od decembra
@ Aktuálne -> Verejná správa     Aug 21 2003 - 14:30 GMT
(Košický samosprávny kraj - tlačová správa) -- Obnovenie osobnej železničnej dopravy na trati Spišská Nová Ves –Levoča by bolo možné od 14. decembra 2003, kedy začne platiť nový cestovný poriadok železníc. Ako informoval vedúci odboru dopravy Košického samosprávneho kraja (KSK) Antonín Reisinger po dnešnom rokovaní zainteresovaných samospráv a predstaviteľov Železničnej spoločnosti (ŽS), Divízie osobnej prepravy Košice, ŽS uvažuje na tejto 13 kilometrovej trati o obnovení pravidelnej dopravy, ktorá predstavuje sedem párov spojov denne. Návrh dnes predložili pracovníci ŽS predstaviteľom Košického a Prešovského samosprávneho kraja, miest Spišská Nová Ves a Levoča. „Podľa neho by mala byť Levočanka obnovená tak, že bude zabezpečovať nielen miestnu obsluhu územia, ale zabezpečí aj prepravu cestujúcich na rýchlikové prípoje do Košíc a Popradu,“ uviedol Antonín Reisinger.

Podľa predpokladaných ekonomických ukazovateľov, ktoré zohľadňujú výnosy a náklady súvisiace s prevádzkou Levočanky, doprava bude aj pri najnižších nákladoch stratová. Ako uviedol Reisinger, KSK žiadal aby v štátnom rozpočte na rok 2004 bola vyčlenená čiastka na vykrytie strát vo verejnom záujme osobnej železničnej dopravy na trati Spišská Nová Ves – Levoča. „V štátnom rozpočte táto položka nie je,“ povedal šéf odboru dopravy. Košický a Prešovský samosprávny kraj majú záujem o obnovenie Levočanky, preto chcú zvýšiť jej ekonomickú efektívnosť regulovaním autobusovej dopravy na tejto trati. „Oba samosprávne kraje pripravia alternatívny návrh cestneho poriadku autobusov,“ informoval A. Reisinger. Ïalšou možnosťou je, aby na prevádzku Levočanky prispievali aj zainteresované regionálne a miestne samosprávy vlastnými prostriedkami. Najbližšie rokovanie zainteresovaných sa má uskutočniť na budúci týždeň.

Košický samosprávny kraj sa o obnovenie Levočanky začal usilovať hneď po jej zrušení vo februári 2003. S týmto zámerom inicioval vytvorenie komisie, ktorá na základe podrobného monitoringu spracovala štúdiu ekonomickej efektívnosti jej prevádzky a navrhla model obnovenia tejto dopravy.


Text: Soňa Jakešová,
hovorkyňa Úradu KSK


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/