(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
V rámci prevencie proti kriminalite mesto rozšíri monitorovací systém kamier
@ Aktuálne -> Verejná správa     Aug 25 2003 - 14:50 GMT
Monitorovací systém kamier namierených na ulicu a napojených na centrálu mestskej polície má slúžiť predovšetkým v rámci prevencie a účinnému zasahovaniu voči kriminálnym činom. Zdá sa, že predovšetkým vreckoví zlodeji si tento systém zmapovali pomerne dobre a vedia, kde im nehodno vyčínať. Primátor mesta Zdenko Trebuľa uviedol, že „na miestach, ktoré sú monitorované kriminalita výrazne poklesla.“ Pretože je doposiaľ monitorovaná len malá časť verejného priestoru, vedenie mesta pristúpilo ku krokom, ktoré by mali situáciu výrazne zlepšiť.


Rozvoj monitorovacieho systému kamier sa nesie v dvoch rovinách. V tej prvej je to spolupráca s bankami, ktoré majú zvyčajne vlastný monitorovací systém. Kamery namierené na verejné priestory by mali byť prepojené na centrálu mestskej polície. Tým dôjde k výraznému nárastu sledovanej zóny.

Druhá rovina spolupráce sa dovíja na základe znesenia Vlády SR č. 109/2003, ktoré prijala 13. februára tohto roku. Ide o uvoľnenie finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu na podporu preventívnych programov. Z kapitoly Všeobecnej pokladničnej správy bolo na tento rok vyčlenených 40 miliónov Sk na prevenciu kriminality na Slovensku. Z toho Ministerstvo financií pre Košický kraj uvoľnilo 5 miliónov Sk. Tento balík prerozdelil Krajský úrad v Košiciach, pričom na kamerové systémy vyčlenil 3 124 000 Sk pre Košice, Trebišov, Michalovce, Spišskú Novú Ves a Rožňavu. Košice na techniku kamerového snímania dostali rovný milión. Ïalších 260 tisíc mesto získalo na iné výdavky ako napr. rozvoj rómskeho skautingu, podporu národnej znášanlivosti v meste, realizáciu dopravného ihriska na Luníku IX. A podobne.

Práve dnes o 13,00 v priestoroch Krajského úradu v Košiciach podpísali zmluvu o poskytovaní účelových finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu pre rok 2003 prednosta krajského úradu J. Dolný a primátor Z. Trebuľa.

„Z týchto peňazí budeme môcť dokúpiť 3 až 4 ďalšie kamery,“ uviedol primátor, pričom poznamenal: „Mnohí si myslia, že tieto kamery sú natoľko presné, že vytiahnú aj číslo auta zo vzdialenosti 300 až 400 metrov. Nie je to tak.“ I tak sa v rámci prevencie i operatívneho nasadenia poriadkových služieb osvedčili. Primátor zároveň ubezpečil, že je legislatívne prísne dané, kto má prístup k obrazovým záznamom a na čo môžu byť využité. Nemalo by sa teda stať, že vás ktosi začne vydierať, ak ste na ulici takouto kamerou nasnímaný s milenkou. Všetko má slúžiť len na účely boja proti kriminalite.

K súčasnej situácii v boji proti kriminalite zo strany krajského úradu jeho prednosta uviedol, že „teraz má túto činnosť na starosti iba jeden pracovník. Je potrebné nastoliť stav, aby sme kriminalitu nielen monitorovali, ale mohli aj vyvíjať opatrenia na jej zamedzenie.“ V tomto smere sa má rozšíriť počet pracovníkov na päť a pravdepodobne od nového roku i zriadiť poradňa pre obete trestnej činnosti.

Slavomír Szabó


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/