(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Nový školský rok otvorili minister M. Fronc a predseda KSK R. Bauer na Gymnáziu Šrobárova v Košiciach

Minister Martin Fronc o očakávaných zmenách v rezorte školstva
@ Aktuálne -> Školstvo     Sep 03 2003 - 12:53 GMT

(Košický samosprávny kraj - tlačové správy) -- Nový školský rok 2003/2004 otvorili včera minister školstva Martin Fronc a predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rudolf Bauer v najstaršom gymnáziu v kraji na Šrobárovej 1 v Košiciach. V histórii školy sa tak dnes začal školský rok po 112 krát.

„Cítim sa ako vaši novoštudenti, lebo aj ja som tu pred 40 rokmi takto stál s malou dušičkou,“ povedal vo svojom vystúpení M. Fronc, ktorý na Gymnáziu na Šrobárovej maturoval v roku 1966. Ako ďalej uviedol, škola je priestor, kde by sa mala pestovať tolerancia a rozvíjať dobro. Minister spomenul zmeny a reformné kroky, ktoré čakajú rezort školstva v nastávajúcom školskom roku. Vyjadril sa k novému zákonu o financovaní škôl, ktorý je už v národnej rade a má zaviesť financovanie na žiaka. „Je to motivačný zákon, ktorý pomôže najmä dobrým, progresívnym školám,“ uviedol minister.

Riaditeľka gymnázia Jana Teššerová sa v slávnostnom príhovore poďakovala zriaďovateľovi školy, ktorým je KSK, za to že sa vďaka účelovým financiám podarilo počas uplynulých mesiacov zrekonštruovať priľahlé časti telocvične, sociálne zariadenia, zrenovovať 390 lavíc, upraviť školské dvory a vymaľovať kuchyňu a jedáleň.

Predseda KSK Rudolf Bauer ocenil vynikajúce výsledky gymnázia, medzi ktoré patrí aj 97 percentná úspešnosť jeho absolventov pri umiestnení na vysokých školách. Uviedol, že KSK chce, aby žiaci mali na vzdelávanie čo najlepšie podmienky a prostredie. „Postupne by sme chceli na budovách našich škôl úplne odstrániť modernizačný dlh, ktorý sme zdedili. Máme na to teraz veľkú príležitosť – už budúci rok budeme môcť využívať tzv. štrukturálne fondy Európskej únie, ktoré chceme použiť aj na rekonštrukciu a modernizáciu školských budov,“ povedal R. Bauer.

Po slávnostnom otvorení školského roka absolvovali hostia v sprievode riaditeľky gymnázia prehliadku školy a jej zrekonštruovaných priestorov. Potom sa počas diskusie so študentmi ocitli v paľbe ich otázok. „Šrobárčanov“ zaujímalo, ako chce minister presadiť reformu proti nátlakovým skupinám, za ktoré považujú ZMOS a odborárov. „Iba ZMOS má výhrady. Nepáči sa im, že vzniknú krajské školské úrady,“ povedal M. Fronc s tým, že ide o rozdelenie okolo 30 miliárd korún štátnych financií, na čo podľa neho treba dozor. „Je správne, že školy idú pod samosprávy, ale myslím, že by sme mali zachovať istý vplyv štátu, čo je rozumný kompromis,“ reagoval minister. K tomu, prečo na niektorých školách v KSK narástol dlh do neúnosných čísel R. Bauer povedal, že veľakrát je to najmä o dobrom hospodárení. „Sú školy, kde je rezerva 30 až 40 percent. Zaviedli sme ako vysokú prioritu znižovanie prevádzkových nákladov“, uviedol predseda KSK.


* * *

Minister Martin Fronc o očakávaných zmenách v rezorte školstva



Na pôde Úradu Košického samosprávneho kraja (KSK) včera rokovali s ministrom školstva Martinom Froncom predseda KSK Rudolf Bauer, prednosta Krajského úradu v Košiciach Ján Dolný a primátor Košíc Zdenko Trebuľa. Ako informoval na brífingu M. Fronc, hovorili o problémoch v školstve a najvýznamnejších krokoch, ktoré rezort čakajú v tomto školskom roku.

Minister hovoril o Zákone o školskej správe a samospráve, ktorý ako uviedol bude znamenať posun kompetencií smerom k samospráve. K vzniku krajských školských úradov povedal, že ich vníma ako odbornú pomoc. „Zodpovedať budú za zber údajov, ktoré sú potrebné k prerozdeľovaniu financií a tiež za ich distribúciu,“ uviedol minister s tým, že tieto úrady nebudú rozhodovať o prerozdeľovaní peňazí.

„Takisto sme predložili zákon o financovaní škôl, ktorý zavádza normatívny motivačný systém financovania na žiaka,“ povedal minister s tým, že takýto systém bude spravodlivejší. Podľa návrhu tohto zákona by sa mali prostriedky na žiaka navyšovať minimálne o mieru inflácie. Minister uviedol, že normatívne financovanie pomôže Košickému samosprávnemu kraju, ktorý má v porovnaní s ostatnými slovenskými krajmi vyššiu pôrodnosť a teda aj viac žiakov. „Pre kraj to bude spravodlivejšie financovanie,“ uviedol M. Fronc a dodal, že za posledných 10 rokov klesol počet žiakov na stredných školách v SR o 100 tisíc a prognóza hovorí o ďalšom poklese.

Medzi najbližšie zámery ministerstva v legislatívnej oblasti patrí príprava nového Zákona o výchove a vzdelaní, ktorý chce rezort predložiť na budúci rok.

Martin Fronc sa vyjadril aj k situácii v školstve v Košickom samosprávnom kraji. Za veľmi pozitívne špecifikum označil, že KSK už robí reformné kroky, pričom Rudolfa Bauera označil za jedného z najreformnejších predsedov samosprávnych krajov.

K obavám niektorých zriaďovateľov škôl z nadchádzajúcej vykurovacej sezóny minister povedal, že po tom, ako vláda súhlasila s uvoľnením 750 miliónov Sk na dofinancovanie škôl, bude zabezpečená ich existencia.

Po poludní na pôde Úradu KSK Martin Fronc a Rudolf Bauer diskutovali s riaditeľmi 60 stredných škôl a pedagógmi o aktuálnych otázkach v školstve.

Predseda KSK zdôraznil prioritu zriaďovateľa, ktorou je racionálne využívanie finančných prostriedkov. Hovoril tiež o zámere KSK využiť prostriedky zo štrukturálnych fondov EÚ na elimináciu modernizačného dlhu voči školám. „Vďaka týmto prostriedkom môžme počas nasledujúcich troch rokov zdvojnásobiť kapitálové výdavky škôl,“ povedal R. Bauer. Ako ďalej uviedol, KSK v budúcnosti pôjde cestou ekonomizovania prevádzky škôl. „Nejdeme žiadne školy rušiť, ale ideme cestou ich združovania,“ informoval predseda KSK.

Text: Soňa Jakešová
Foto: Marián Krlička


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/