(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Košice splatia komunálne obligácie
@ Aktuálne -> Verejná správa     Sep 23 2003 - 08:22 GMT
(Magistrát mesta Košice – tlačová správa) -- Primátor Zdenko Trebuľa podpísal včera na pôde Prvej komunálnej banky v Košiciach zmluvu o strednodobom syndikovanom úvere medzi Mestom Košice a konzorciom bánk v celkovom objeme 351 miliónov korún. Spolu s aranžérom syndikovaného úveru PKB a.s. Žilina sa na ňom podieľajú štyri banky: PKB sumou 176 mil. korún, Tatrabanka 75 mil. korún, OTP banka 65 mil. korún a VÚB 35 mil. korún.

Do konzorcia bánk pribudol nový člen – OTP banka. VÚB po počiatočnom odstúpení prehodnotila svoje rozhodnutie a pripojila sa k bankám, ktorú mestu poskytli úver. O možnosť financovať mesto prejavili záujem aj niektoré iné banky, ich záujem však prišiel neskôr.
Záujem viacerých finančných ústavov o pomoc mestu svedčí o tom, že kredibilita mesta sa postupne stabilizuje a zvyšuje, mesto sa pre ne stáva zaujímavým partnerom. Umorenie komunálnych obligácií 15 mesiacov pred pôvodným termínom v podstate navršuje proces reštrukturalizácie dlhovej služby.

Účelom prijatia strednodobého úveru je splatenie komunálnych obligácií mesta (KOM), ktoré boli emitované v decembri 1999, so splatnosťou v roku 2004. Prijatím úveru sa znižujú úrokové náklady, ktoré mesto muselo vyplácať držiteľom KOM cca o 50 percent, čo vo finančnom vyjadrení znamená mesačne úsporu 2,3 milióna korún. Úroková sadzba úveru je na úrovni 3-mesačný BRIBOR + 2,3 %. Ostatné podmienky prijatia úveru sú štandardné a zaväzujú mesto k jeho urýchlenému splateniu. Súčasne vytvárajú priestor na akceptovanie pripomienok a návrhov poslancov mestského zastupiteľstva, hlavne v oblasti environmentálnych projektov.

Doterajšie záväzky vyplývajúce z cenných papierov si mesto plnilo vo forme vyplatených výnosov. Pripravovaným splatením KOM dáva mesto pozitívny signál a garantuje aj vyplatenie istiny všetkým držiteľom komunálnych obligácií.

Podpísaný strednodobý úver znamená pre mesto záväzok, ktorý je splatný v decembri 2004. Mesto ho chce splatiť hlavne zo speňaženia lesného majetku deklarovanou formou verejnej súťaže – dlhodobým prenájmom, alebo vytvorením akciovej spoločnosti. Verejnú obchodnú súťaž na speňaženie lesného majetku vypíše mesto koncom októbra 2003. Ïalšie možnosti vidí v speňažovaní ostatného majetku, v predaji neefektívnych majetkových účastí (Kovoslužba a pod.) a v predaji okrajových častí lesa na ekologickú výstavbu.

Významnou podmienkou, ktorú mesto s bankami dohodlo, je aj možnosť predčasného splatenia úveru v závislosti na priebehu speňažovania aktív mesta.
Posledným krokom a potvrdením správnosti projektu reštrukturalizácie dlhovej služby bude splatenie úveru, čím mesto výrazne zníži úverovú zaťaženosť a dosiahne bankou požadovanú hranicu 1,2 mld. korún.

Tento cieľ by malo Mesto Košice dosiahnuť v priebehu roku 2004. Proces reštrukturalizácie tým bude definitívne uzavretý.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa MMK


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/