(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Viora Bara: Tiene a svetlá
@ Kultúra -> Výstavy     Sep 30 2003 - 15:48 GMT
25. 9. – 26. 10. 2003

Múzeum Vojtecha Löfflera

Viora Bara, absolventka Akadémie umení v Bukurešti, si zvolila postavenie tvorcu, pre ktorého osudom bola ľudskosť, univerzálne zahrnutá do tvorivých tém, vyvolávajúcich zamyslenie. Bez váhania umelkyňa vytvorila realitu, ktorá v určitej miere prebúdza u diváka svedomie. Sila maliarskych gest, ktor0 sa dosahujú na plochách veľkých rozmerov, napätie tohto vyjadrenia cez ťahy tušu, pokračuje pohybom matérií, nachádzajúcich sa v neúnavnej práci. Venuje sa situáciám, kde odhaľuje håbku vnútorných životných potrieb a sprevádza nás mechanizmami existencie, ktoré sú poznačené časom.

Expresionizmus zdôrazňuje vo forme grimás, pastóznosť vehementne akcentuje na povrchu plátna a celkový súlad vymedzuje estetické videnie blízke duši Vioari Bara.

Autorkina štylistika je poznamenaná postmodernizmom; súčasne konštatuje, aké sú trápenia umelcov, vyjadruje znepokojenia vlastné ľuďom, čím nám dokazuje, že jej nie sú ľahostajné osudy ľudí.

Faktom je, že Vioare Bara prináleží svet divadla, kde tiene a svetlá spolu žijú, kde sa medzi sebou stretávajú, kde maska a groteska sa stelesňuje s anjelstvom, kde dráma a komédia, autoirónia a poézia sa prirodzene striedajú, čím prispievajú k imaginárnosti reality, ktorá je plná efektov, prerozdeľovania a obsadzovania postáv, ktoré zas prechádzajú rôznymi formami, napätiami a prejavujú sa pohybmi a gestami.

Scénografia Vioari Bara vizuálne personalizovaná, je v koncepte nie raz motivovaná využitím univerzálnych hodnôt, ktoré sú uložené niekde v našom podvedomí, a tým, že sa dostávajú na povrch, dávajú nám šancu znova sa nájsť.

Vioara Bara nás cez svoju tvorbu núti k tomu, aby sme si uvedomili, že sme súčasťou univerza a svet je vždy plný existenčných problémov. Že nemáme právo sa nikdy vzdávať, nemôžeme zostať ľahostajný k podstate života, a že je potrebné sa dostať k duševnej harmónii aj cez vieru umelcov, ktorí nám dávajú nádeje.

Dr. Aurel Chiriac, kurátor výstavy


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/