(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
KÓANY
@ Kultúra -> Výstavy     Oct 15 2003 - 11:03 GMT
9. 10. – 9. 11. 2003

Východoslovenská galéria, expozícia na Hlavnej ulici č. 27

Východoslovenská galéria v spolupráci s Galériou Nové Zámky pripravili výstavu s názvom KÓANY.

Japonské a zenové rezonancie môžete zhliadnuť ako vplyvy v tvorbe Milana Bočkaya, Rudolfa Filu, Otisa Lauberta, Igora Minárika, monogramistu T.D. a Mariána Mudrocha v autorskej koncepcii Heleny Markuskovej.

Kóana je hádanka, rébus vychádzajúci z východnej zenovej filozofie. Táto filozofia, ako mnohé iné, našla svoje charakteristické vyjadrovacie prostriedky aj vo svete umenia.

Svojimi dielami sa predstavujú slovenskí autori, ktorí reagovali na japonskú kultúru a prejavy zenu tak, že si dokázali zachovať i svoju autorskú osobitosť. Zvláštnosťou výstavy je, že odkrýva rozmanitosť pohľadov na túto vzdialenú kultúru - poukazuje na inšpiratívny význam zenu ako otvorenej a kreatívnej koncepcie myslenia – videnej cez slovanský skepticizmus.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/