(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
KSK a taliansky región Umbria podpíšu dohodu o spolupráci
@ Aktuálne -> Verejná správa     Oct 20 2003 - 10:28 GMT
(Košický samosprávny kraj - tlačová správa) -- Na podpísaní dohody o interregionálnej spolupráci medzi Košickým samosprávnym krajom (KSK) a talianskym regiónom Umbria sa v piatok dohodli predseda KSK Rudolf Bauer s námestníkom prezidentky Umbrie Constantinom Pacionim. Obaja predstavitelia na rokovaní, ktoré sa konalo na Úrade KSK, špecifikovali konkrétne oblasti perspektívnej spolupráce.

„Máme záujem participovať na interregionálnych projektoch, ktoré je možné financovať z fondov Európskej únie,“ povedal Rudolf Bauer s tým, že KSK už s týmto zámerom nadviazal kontakty s rakúskym Štajerskom, francúzskou Normandiou a hľadá perspektívneho partnera aj v Španielsku. „Medzi priority Košického samosprávneho kraja patrí dobudovanie infraštruktúry. Trápi nás 20-percentná nezamestnanosť, pričom tu máme kvalitné zázemie pre priemyselný rozvoj,“ dodal predseda KSK.

„Sme si vedomí, že je pre nás dôležité nadviazať spoluprácu z pohľadu rôznorodosti národov a národností v Európe, aj pre vzájomne výhodnú spoluprácu v rámci európskych projektov,“ povedal C. Pacioni. Ako veľmi perspektívnu označil spoluprácu oboch regiónov v oblasti poľnohospodárstva. „Máme záujem aj o vzájomnú výmenu skúseností z transformácie verejnej správy v sociálnej oblasti a zdravotníctve,“ dodal s tým, že práve zdravotníctvo patrí medzi citlivé miesta Umbrie. Podľa C. Pacioniho výdavky tamojšej regionálnej samosprávy na zdravotníctvo pohltia až 70 percent jej rozpočtu.

Umbria patrí medzi menšie talianske regióny. Profituje najmä z cestovného ruchu a turistických aktivít. Lákadlom regiónu je bohaté kultúrne a historické dedičstvo, stopy v ňom zanechali Etruskovia, starí Rímania a plejáda stredovekých umelcov. Regionálna samospráva Umbrie založila niekoľko špecializovaných kancelárií zameraných na jej rozvoj. Ako uviedol vedúci zahraničných vzťahov Umbrie Enrico Volpini, majú kanceláriu zameranú na rozvoj priemyslu a financií, ďalej na rozvoj poľnohospodárstva a tiež turizmu. Rovnako ako KSK má aj Umbria kanceláriu regionálneho zastúpenia v Bruseli. Predstavitelia oboch regiónov sa zhodli, že najefektívnejšou formou spolupráce odvíjajúcou sa od rámcovej dohody bude vzájomná spolupráca konkrétnych partnerských inštitúcií oboch samospráv. Partnerom pre umbrijsku kanceláriu regionálneho rozvoja by sa mala stať Agentúra na podporu regionálneho rozvoja Košice, ktorú založil KSK. „Košický samosprávny kraj má záujem o spoluprácu s Umbriou vo všetkých oblastiach svojej pôsobnosti,“ zdôraznil Rudolf Bauer.

Prvým hmatateľným výstupom obojstrannej spolupráce by mohla byť výstava svetoznámych umbrijských maliarov pôsobiacich v 13. – 16. storočí, ktorá je v súčasnosti sprístupnená v Bruseli. Constantino Pacioni ponúkol, aby sa výstava obrazov Pietra Perugia, Giotta a Luca Signorelliho po Bruseli konala v Košiciach. Rudolf Bauer túto možnosť s radosťou privítal. Talianskym hosťom ponúkol zrealizovanie výstavy z expozícií múzeí v pôsobnosti KSK.

C. Pacioni pozval Rudolfa Bauera na návštevu Umbrie, čo predseda KSK s potešením prijal. Kontúry konkrétneho znenia dohody o spolupráci KSK a Umbrie dopracujú predstavitelia oboch regiónov počas návštevy R. Bauera v Umbrii, ktorá by sa mala uskutočniť v novembri 2003.

Text: Soňa Jakešová
Foto: Marián Krlička


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/