(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Mimoriadna mestská rada sa zaoberala pozastavením výkonu uznesenia MZ o bývaní v okrajových častiach mestských lesov
@ Aktuálne -> Verejná správa     Nov 07 2003 - 14:32 GMT
(Magistrát mesta Košice – tlačová správa) -- Mimoriadne rokovanie Mestskej rady, ktoré zvolal primátor Zdenko Trebuľa, sa dnes (7. 11. 2003) zaoberalo pozastavením výkonu uznesenia Mestského zastupiteľstva z 30. októbra, týkajúceho sa bývania v okrajových častiach mestských lesov. Pozastavenie výkonu uznesenia bolo schválené, žiadny člen MR nebol proti (20 za, 0 proti, 5 sa zdržalo).

Podľa návrhu poslanca Kravčíka odsúhlasilo MZ uznesenie, ktorým riaditeľovi magistrátu uložilo do konca novembra dokončiť spracovania akčného plánu rozvoja bývania v okrajových častiach mestských lesov, do konca decembra ho premietnuť do územného plánu a do konca januára predložiť na schválenie doplnky k územného plánu a spôsob, mechanizmy a nástroje odpredaja pozemkov v okrajových častiach mestských lesov na bývanie. Odpredaj pozemkov pre bývanie v okrajových častiach mestských lesov mal podľa tohto uznesenia začať od 1. marca budúceho roku.

Na základe stanovísk odborných útvarov magistrátu primátor odôvodnil svoje rozhodnutie tým, že realizáciou tohto uznesenia môže dôjsť k porušeniu niektorých ustanovení zákona o územnom plánovaní a stavebnom poriadku v platnom znení a v súvislosti s pripravovanou verejnou obchodnou súťažou na speňaženie majetku mestských lesov je výkon takéhoto uznesenia pre mesto zjavne nevýhodný.
„V žiadnom prípade nie som proti ekologickému bývaniu. Naopak, budúcnosť akéhokoľvek bývania v Košiciach vidím aj v tomto spôsobe, ale jeho príprava musí mať zákonný rámec. Poslaneckú iniciatívu vítam, vnímam ju ako snahu pomôcť mestu, ale musí byť v súlade s platnou legislatívou. Na rokovanie zastupiteľstva musia byť predložené návrhy, ktoré navrhovatelia prerokujú s odbornými pracovníkmi, aby spåňali všetky požiadavky,“ zdôraznil primátor pred členmi Mestskej rady.

Medzi dôvodmi na pozastavenie uznesenia je skutočnosť, že nebol predložený samotný materiál „Akčný plán rozvoja bývania v okrajových častiach mesta“, nie sú známe ani minimálne údaje, na základe ktorých by bolo možné uvedený plán dokončiť. Predloženiu návrhu územného plánu predchádza dodržanie postupu podľa stavebného zákona. Dodržanie procesných krokov si vyžaduje nevyhnutnú dobu minimálne šesť mesiacov. Ïalším dôvodom pozastavenia účinnosti uznesenia je aj možnosť ohrozenia priebehu pripravovanej verejnej obchodnej súťaže na speňaženie majetku mestských lesov.

V júli MZ vzalo na vedomie materiál Formy zabezpečenia splatenia preklenovacieho úveru na umorenie KOM a harmonogram speňaženia aktív. Uvažuje sa v ňom s predajom lesných pozemkov pre ekologické bývanie v lokalite Myslava – Girbeš pri výmere 22 ha s očakávaným výnosom 41,8 mil. korún. Navýšenie výmery na odpredaj pozemkov pre ekologické bývanie s výnosom 400 mil. korún je v rozpore s pripravovanými podmienkami verejnej obchodnej súťaže, ktoré uvažujú s vkladom, resp. dlhodobým prenájmom súčasnej rozlohy lesného majetku. Alternatíva navrhovaného navýšenia predaja pozemkov môže byť preto realizovaná až po vyhodnotení a ukončení verejnej obchodnej súťaže.

„Útvar hlavného architekta od leta pracuje na koncepte dvoch alternatív v lokalite Myslava – Girbeš. Príprava štúdie je podmienená stanoviskami ochranárov i príslušných ministerstiev, ktoré majú zákonné lehoty. Následne sa bude schvaľovať zmena územného plánu. Táto lokalita bola vybraná ako ekonomicky najvýhodnejšia, pretože má blízko k existujúcej infraštruktúre a komunikáciám,“ vysvetlil členom MR hlavný architekt Peter Murko. ÚHA má vytipované aj ďalšie lokality, o ich vhodnosti a reálnosti treba diskutovať, definovať výhody aj nevýhody, počítať s rozsiahlym procesom od overovacích štúdií cez prejednanie až po zmenu v územnom pláne, ktorý trvá minimálne šesť mesiacov. Dôležitou súčasťou je aj proces vyňatia pozemkov z lesného fondu. Vedúca oddelenia výstavby a životného prostredia Alžbeta Slavkovská zdôraznila, že v súlade s plánom sociálneho a ekonomického rozvoja sa v koncepcii rozvoja bývania definujú súčasné možnosti a výhľadové plány. Na základe tejto vízie sa môže formulovať akčný plán s definitívnymi krokmi.

„Zatiaľ nebola zadefinovaná spoločenská potreba. Musíme si vydiskutovať, čo vlastne chceme stavať, čo mesto potrebuje. Predstavujeme si pod ekologickým bývaním zrubové chaty s hlinenou dlážkou, alebo nadštandardné rozsiahle usadlosti so solárnym vykurovaním? Až po vypracovaní urbanistickej štúdie budeme vedieť definovať, aké pozemky budeme predávať.“ Celý proces si vyžaduje množstvo diskusií a rokovaní so všetkými zainteresovanými subjektami, s orgánmi štátnej správy. Primátor Zdenko Trebuľa očakáva, že o tejto téme budú poslanci mestského zastupiteľstva v budúcich mesiacoch rokovať na základe dôkladne pripravených materiálov.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa MMK
7. novembra 2003


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/