(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Mestská rada rokovala o návrhu rozpočtu na rok 2004
@ Aktuálne -> Verejná správa     Nov 18 2003 - 10:55 GMT
(Magistrát mesta Košice – tlačová správa) -- Členovia Mestskej rady v Košiciach v závere minulého týždňa rokovali o návrhu rozpočtu na rok 2004. Predložený návrh neschválili, ale odporúčali ho na decembrové rokovanie mestského zastupiteľstva s požiadavkou, aby boli pripravené alternatívne návrhy rozpočtu na základ návrhov členov MR a poslaneckých klubov.

Navrhovaný rozpočet predpokladá bežné a kapitálové príjmy v spoločnej výške 1 mld. 845 mil. 797 tisíc korún a bežné a kapitálové výdavky spolu v sume 1 mld. 831 mil. 397 tisíc korún.

Najviac kritiky zaznelo k prerozdeleniu podielových daní. To bolo navrhované pre MČ Kavečany, Krásna, Košická Nová Ves, Lorinčík, Myslava. Pereš, Poľov, Šebastovce, ahanovce, Vyšné Opátske a Lunik IX vo výške 80 percent podielu dane z príjmov fyzických a právnických osôb. V prípade MČ Barca 60 percent podielu dane z príjmov. Pre MČ Sídlisko ahanovce, Nad Jazerom, Sever, Západ, KVP a Dargovských hrdinov rozdiel do výšky 500 korún vlastných príjmov (po odpočítaní fondov) na 1 obyvateľa z podielu dane z príjmov.

Krátenie dane z príjmov považujú starostovia väčšiny mestských častí za ich likvidáciu. Nielen v prípade tzv. malých mestských častí, niekdajších historických obcí okolo mesta, ale aj veľkých sídlisk, ktoré majú na svojom území len byty a chýba im výraznejší príjem z dane z nehnuteľnosti. Dlhodobé podfinancovanie mestských častí nedovolí investovať do základných potrieb. „Rozpočet má veľký nápor na splácanie záväzkov mesta,“ potvrdil primátor Zdenko Trebuľa. „Len na úroky potrebujeme ročne 120 miliónov korún. Neostáva nám na bežné činnosti a cítia to hlavne malé mestské časti. Päť rokov žijeme z podstaty. Napriek tomu myslím, že sa ešte môžu nájsť nejaké rezervy v hospodárení. Napríklad vo vzťahu ku KOSIT-u sa budeme snažiť znížiť ceny za zimnú údržbu i odpad, pretože nepovažujeme návrhy spoločnosti za ekonomicky dostatočne podložené. Podobne ako v národnej rade však aj v prípade mesta nároky na výdavky stúpajú, ale nepadli návrhy, ako zvýšiť príjmovú časť rozpočtu.“

Zuzana Bobriková, hovorkyňa MMK


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/