(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Už dnes osadia vianočný stromček na Hlavnej ulici
@ Aktuálne -> Verejná správa     Dec 01 2003 - 09:24 GMT
(Magistrát mesta Košice – tlačová správa) - Tradičné Košické Vianoce sa aj v tomto roku začnú 5. decembra a potrvajú do 23. decembra. Magistrát mesta Košice, ktorý sa stará o organizačné zabezpečenie každodenných vystúpení na pódiu pri Immaculate, prizval opäť na spoluprácu mestské časti, združenia, spolky, súbory a ďalšie subjekty. Pestrý program môžu diváci vidieť každý podvečer od 17.00 hod. do 18.30 hod.

Vianočné programy 5. decembra slávnostne otvoria primátor mesta Zdenko Trebuľa a prezident U.S.Steel Košice Christopher Navetta. Obidvaja rozsvietia vianočnú výzdobu v celom centre mesta a obaja budú potom nalievať aj tradičný primátorský punč. Aj tohto roku premýšľali pracovníci referátu kultúry, aký nový spôsob príchodu zvolí Mikuláš. Nepríde ako vlani zo vzduchu, ale malo by sa mu to podariť rovnako efektne.

Počas nasledujúcich dní sa až do 23. decembra predstavia niektoré mestské časti, divadlo Romathan, Košické folklórne štúdio, Košické osvetové stredisko, Centrá voľného času Domino a Junior, Študentský a Žiacky parlament, Ekumenické spoločenstvo cirkví, Klub národnostných menšín, Televízia Naša a Music Box, Košický večer, Hasičská dychovka. Vianočný pozdrav prinesie Košičanom v sobotu 13. decembra vo veľkom programe aj U.S. Steel.

Na Vianočných trhoch na Hlavnej ulici bude od 5. decembra k dispozícii okolo štyridsať stánkov a ambulantných predajcov so širokým sortimentom darčekov, vianočných ozdôb, hračiek, kožušinových a kožených výrobkov, keramiky, bytových doplnkov, výtvarných diel, ručných prác, sklenených umeleckých výrobkov, bižutérie, drôtených predmetov, stromčekov, medovníkov, medoviny a včelích produktov. Popri primátorskom punči sa návštevníci budú môcť zahriať aj teplou medovinou a vareným vínom, kaukazským šašlikom, mexickým tabascom, ale aj slovenskými klobáskami, zaúdenými kurčatami, lángošmi a ďalšími špecialitami teplej i studenej kuchyne. Predajné stánky budú otvorené denne od 9.00 hod. do 21.00 hod.

Vianočnú výzdobu už začali inštalovať pracovníci mestských podnikov. Osvetlenie bude v takom rozsahu, ak minulý rok, každý večer sa rozsvieti okolo 40 tisíc žiaroviek. Vianočný stromček príde do Košíc v pondelok 1. decembra. Mestské lesy ho vybrali v Kojšove, odkiaľ bude dopravený ako nadrozmerný náklad. Vodiči by preto mali v pondelok 1. decembra predpoludním rátať so zdržaním pri ceste od Kojšova cez Folkmársky kopec, Ružínsku priehradu, Košickú Belú, Jahodnú, Čermeľské údolie až do cieľa cesty na Hlavnú ulicu v Košiciach. Po osadení stromčeka a jeho výzdobe budú pracovníci bytového podniku montovať pódium, od pondelka budú na mieste aj predajné stánky. Po osadení stromčeka sa doinštaluje zostávajúca časť osvetlenia, ktorá by inak prekážala žeriavom.
Náklady na Košické Vianoce sú hradené zo sponzorských prostriedkov. Vianočná výzdoba bude v Košiciach do 7. januára 2004, keď ju začnú demontovať a odložia do skladov na ďalší rok.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa MMK


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/