(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
V Košickom kraji horelo 2 029 krát

Vyšetrovanie požiaru v hoteli Hutník zatiaľ neukončené
@ Aktuálne -> Región     Jan 14 2004 - 13:57 GMT

V roku 2003 požiarnici v Košickom kraji zaevidovali 2 029 požiarov, čo je o 165 požiarov menej ako v roku 2002. Plamene takto zničili majetok za vyše 82 miliónov Sk, ale vďaka zásahom požiarnikov sa zachránil majetok za vyše 440 miliónov. Napriek tejto vyčísliteľnej a dokázateľnej prospešnosti i v pri súčasnej nezamestnanosti majú požiarnici problém naplniť požadované personálne obsadenie. Ponúkaný plat pre hasiča je totiž napriek pracovným rizikám 6 200 Sk.

S bilanciou za rok 2003 sa prezentovali zástupcovia Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru Ing. Jozef Cincula a Ing. Jozef Fedorčák. Podľa nimi predloženej správy vykonali príslušníci okresných riaditeľstiev Hasičského a záchranného zboru Košického kraja v roku 2003 celkovo 3 798 výjazdov k požiarom, technickým zásahom, ekologickým zásahom a iným mimoriadnym udalostiam. Do tohto počtu sú zahrnuté aj, žiaľ, plané poplachy, ktorých za uplynulý rok evidujú 124.

Najčastejšie príčiny vjazdov zapríčinila typická slovenská pyrománia – vypaľovanie trávy. Mimochodom, za takúto aktivitu môže byť jej iniciátor pokutovaný až do výšky 10 tisíc korún.

Spomínaných 3 798 výjazdov je podľa príčiny rozdelených takto:

Požiare: 2026
Technické zásahy: 1 534
Ekologické zásahy: 71
Plané poplachy: 124
Požiare bez zásahu: 43

Do kategórie požiare bez zásahu sa rátajú také, kedy oheň ešte pred príchodom uhasili obyvatelia, prípadne zhasli samé.

„Ako sa na metropolu patrí“, najviac výjazdov sa muselo uskutočniť v Košiciach a bolo ich 766. Nasleduje Spišská Nová Ves s 354 výjazdmi, Michalovce, ktoré mali 282 výjazdov a v okrese Košice-okolie to bolo 249 výjazdov.

Medzi technické zásahy sa rátajú aj tie, kedy museli hasiči asistovať pri dopravných nehodách. Vlani sa tak stalo 871 krát, pričom bolo 817 postihnutých osôb, 733 zachránených osôb, 599 zranených osôb a 44 usmrtených.

Svoje obete si však vyžiadali aj požiare. V roku 2003 bolo pri nich v Košickom kraji 9 usmrtených osôb a 13 zranených. Pri jednom z požiarov došlo k usmrteniu dvojročného dieťaťa.

Aj z toho dôvodu vidí pplk. Ing. Jozef Cincula veľký význam v prevencii. Štátny požiarny dozor však Hasičský a záchranný zbor môže vykonávať len v tých obytných blokoch, ktoré majú konkrétneho vlastníka. V bytoch patriacich mestám, majú požiarnu prevenciu na zodpovednosti samotné mestá – ich radničné vedenie. Pritom zo spomínaných 2026 požiarov bolo 280 v bytoch, kde je najväčšia pravdepodobnosť zranenia, alebo úmrtia. Práve v týchto požiarne rizikových objektoch bolo vlani usmrtených 5 osôb, ďalších 5 zranených a vznikli škody za 13,1 milióna Sk.

Na stránkach Cassovia.sk sme vás v novembri informovali o požiari v hoteli Hutník. Podľa vyjadrenia pplk. Ing. Jozefa Fedorčáka príčiny požiaru doposiaľ neboli došetrené. Škody sa v súčasnosti odhadujú na 6 miliónov Sk, ale poisťovňa ich zatiaľ presne nevyčíslila. Za pravdepodobnú príčinu požiarnici považujú ohrievač – otočný infražiarič, ktorý sa nachádzal v blízkosti závesu.

K téme sa ešte vrátime a budeme vás informovať formou zoznamu najväčších požiarov v Košickom kraji v roku 2003 ako aj ich príčin a následkov.

Slavomír Szabó


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/