(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Štátne divadlo Košice uvádza známu rozprávku "Kocúr v čižmách"
@ Kultúra -> Divadlo     Apr 19 2002 - 13:39 GMT
"Odložili ste počítačové myšky? Urobili ste dobre. Naše divadelné /myšky/ a kocúr sa dávno tešia, že im pomôžete premôcť zlého čarodejníka...", takto sa prihovára v bulletine k zajtrajšej premiére rozprávkového muzikálu "Kocúr v čižmách" režisér Štefan Senko detskému divákovi, ktorého tak chce potešiť a vylúdiť mu na tvári úsmev šťastia "...aby ste sa potom, keď prídete do svojich domovov, mohli spokojne hrať, učiť a rásť do krásy..."



Hudba: Neckáø Jan

réžia a úprava: Senko Štefan
libreto: Dubský Rupert
preklad: Senková Zita
texty piesní: Krečmar Eduard
dramaturgia: Urbančíková Lýdia
hudobné naštudovanie: Dohovič Igor
dirigenti: Dohovič Igor, Kevický Karol
zbormajster: Mazák Ján ml.
choreografia: Nová Erika
choreografia detí: Hoppeová Alica
výprava, scéna, kostýmy: Bunta Štefan




Hoci fabula rozprávky "Kocúr v čižmách" je notoricky známa, každé spracovanie má svoje odchýlky. A tak v snahe oživiť raz dobre vymyslené, sa môže stať opäť originálne: V mlinici nachytá kocúr myšky, ako privatizujú múku. Neublíži im pod podmienkou, že mu v prípade potreby budú nápomocné /akt privatizácie/. Režisér tvrdí, že na svoje si v tejto inscenácii prídu deti i dospelí. V slove, muzike i v situácii. "Hudba je vstupnou bránou, no zobnúť sa dá aj z poučenia - ak si ľudia nájdu spoločného menovateľa, môžu vymyslieť aj niečo dobré... Kocúr i myšky môžu spoločne poraziť zlého čarodejníka. V inscenácii vystupuje kráľ, ktorý sa prestal usmievať. A keď sa neusmieva kráľ, nemôže sa ani národ..."

Štefan Senko sa do košického divadla vrátil po niekoľkých rokoch ako hosť a vyzdvihol spoluprácu, ktorá je opakom generačného problému v iných divadlách. "Na tomto javisku spolupracuje niekoľko harcovníkov s mladými konzervatoristami i tými najmenšími, potenciálnymi umelcami. Je dobré vytvoriť si vlastný kmeňový tím a nebyť závislý na hosťoch." Okrem ´veľkých´ umelcov bude po javisku pobehovať i dvadsať malých myšičiek /deti vo veku od 6 do 15 rokov/, ktoré sú vraj na zjedenie. Režisér však sľubuje divákovi nevychladnúť ani neustálou scénickou zmenou, ktorú umožní točité javisko.

Netradičnou zaujímavosťou v tomto muzikáli bude živý orchester. "Je dosť klamstiev..., totálny play-back je podľa mňa totálna drzosť! Preto sme zvolili formu živého orchestra", dodáva režisér.

Dirigent Igor Dohovič pozýva divákov na hudobný mix: "Kocúr je napísaný tak, že budete počuť jednu hitovku za druhou, zmixované štýly od starodávnych tancov, cez árie až po rockový slaďák. Myslím, že si prídu na svoje veľkí i malí."

Tento titul bol na košické javisko prenesený z Prešova. Režisér pri tej príležitosti vyzdvihol chvályhodné gesto košického divadla, ktoré Prešovu onehdy /1995/ zapožičalo všetko potrebné na túto inscenáciu.

Na zajtrajšiu /sobota 20. apríla 2002, 14. 30/ premiéru vás rada pozvem slovami Lýdie Urbančíkovej: "...Všimnite si, ako vščtci ovládajú "krok sun krok", veď ony sa pohybujú ako pravé myšky, namiesto rúk používajú labky, vedia presne, kedy sa môžu z kocúra vysmievať, kedy sa ho majú báť, ale najlepšie to je, keď sa všetci stanú kamarátmi..."

¼udmila Paňáková
Foto: Karol Hatala


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/