(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Mestská rada aj o vývoji dlhovej služby
@ Aktuálne -> Verejná správa     Feb 06 2004 - 09:21 GMT
(Magistrát mesta Košice – tlačová správa) -- Členovia Mestskej rady v Košiciach mali včera na programe návrh Organizačného poriadku Mestskej polície. Doteraz platný organizačný poriadok z novembra 1992 už nezodpovedá úlohám, ktoré má mestská polícia zabezpečovať, ale nevyhovuje ani požiadavkám na vnútornú riadiacu, organizačnú,, kontrolnú a vzdelávaciu činnosť.

Návrh organizačného poriadku zohľadňuje aj súčasné požiadavky na riadenie jednotlivých aktivít, okrem náčelníka predpokladá aj pôsobenie zástupcu náčelníka, ktorý má v značnej miere prevziať zodpovednosť za priamy výkon služby jednotlivých staníc a parkovaciu službu. Členovia MR vyslovili potrebu posilniť počty policajtov v niektorých staniciach. O reálnej potrebe, ktorá je ale výrazne ovplyvnená finančnými možnosťami, by mali ešte diskutovať starostovia mestských častí s tvorcami organizačného poriadku.

Na programe MR bol aj návrh Pravidiel prenajímania majetku v zariadeniach sociálnych služieb. Zohľadňuje špecifické podmienky prenájmu majetku v zariadeniach, kde je potrebné aj pri prenajímaní venovať zvláštnu pozornosť zachovaniu predmetu a účelu, ktorým sú sociálne služby. Návrh upravuje určovanie výšky nájomného napr. pre umiestnenie reklamného panelu, lekárskej ambulancie, umiestnenie antény, inštalovanie automatov na nealkoholické nápoje. Upravuje aj majetok, ktorý môže byť prenajatý a spôsob jeho prenajímania. Pre lekárske ambulancia v zariadeniach sociálnych služieb by podľa týchto pravidiel malo platiť nájomné vo výške 250 korún za meter štvorcový a rok. Určovanie tejto výšky bolo ovplyvnené dvoma skutočnosťami. Lekári, ktorým je majetok prenajímaný, sú ošetrujúcimi lekármi v sociálnych zariadeniach, kde poskytujú nevyhnutnú zdravotnícku starostlivosť prednostne ich obyvateľom. Výška nájomného ovplyvnil aj fakt, že porovnateľné zariadenia s osobitným postavením – lekárske ambulancie v školských zariadeniach, majú od februára minulého roku stanovený prenájom za rovnakú cenu – 250 korún za meter štvorcový a rok.

Členovia MR diskutovali aj o Vývoji a trendoch úverovej angažovanosti mesta Košice v roku 2004. Podľa materiálu, ktorý vypracoval referát pre strategické financovanie a kapitálové investície, je stav úverových záväzkov k 31. decembru minulého roka 1 mld. 451 mil. 610 tisíc korún. V porovnaní s rokom 2002 nedošlo k výraznejším zmením v objeme úverovej angažovanosti mesta, došlo však k podstatnej zmene v štruktúre úverov. Koncom septembra bol splatený celý zostatok umiestnenej emisie komunálnych obligácií v sume 345 mil. 660 tisíc korún. Tieto cenné papiere emitované v roku 1999 odčerpávali z rozpočtu mesta vysoké náklady. Zostatok emisie bol nahradený novým strednodobým preklenovacím úverom v sume 351 mil. korún.

Kvalitatívna zmena transformácie spočíva v znížení úrokových nákladov cca o 8,15 % p.a. a v hodnotovom vyjadrení predstavuje úsporu v čistke cca 27,7 mil. korún ročne. Štrukturálna zmena úverov priniesla výraznú úsporu nákladov. Výraznejšie zníženie celkového stavu úverov sa očakáva až po úplnom splatení strednodobého preklenovacieho úveru. Mesto Košice spláca dlhodobý syndikovaný úver na 15 rokov vo výške 700 mil. korún, ktorého zostatok ku koncu roka predstavuje 609 mil. 632 tis. korún, dlhodobý úver zo štátnych finančných aktív na 15 rokov vo výške 500 mil. korún. a strednodobý syndikovaný preklenovací úver vo výške 351 mil. korún, ktorý je splatný v decembri tohto roku. Úvery poskytnuté v rámci reštrukturalizačného procesu majú výrazne lepšie parametre oproti predchádzajúcim úverovým podmienkam. Uskutočnením reštrukturalizačných krokov sa finančná situácia stabilizovala a mesto získalo vyššiu kredibilitu. Celková zadåženosť mesta má počnúc rokom 2000 výrazne klesajúcu tendenciu. Po zohľadnení všetkých faktov má celkové zníženie dlhovej služby dosiahnuté v hodnotenom období rokov 200 – 2003 sumu 609,3 mil. korún, zároveň výška splatených úrokov v tomto období dosiahla sumu 602 mil. korún. Usmerňovanie ďalšieho vývoja zadåženosti mesta v roku 2004 vnímame ako významný strategický krok, prostredníctvom ktorého môžu byť dosiahnuté pozitívne dopady na rozpočet jednotlivých rokov, vývoj a realizáciu rozvojových zámerov mesta v prospech zamestnanosti, bývania a podpory drobného podnikania. Realizácia týchto zámerov vyúsťuje do dvoch trendov riadenia dlhovej služby mesta. Prvý spočíva v pokračovaní v radikálnom poklese úverov i v roku 2004 za predpokladu úspešného uzatvorenia obchodnej verejnej súťaže na speňaženie lesného majetku. Druhý vidíme v stabilizovaní výšky úverovej zadåženosti mesta a zameraní sa na rokovanie s bankami s cieľom získať výhodnejšie podmienky čerpania a splácania úverov.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa MMK


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/