(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Problémy v asanačnom pásme môže vyriešiť len odštartovanie plánovanej výstavby
@ Aktuálne -> Verejná správa     Feb 10 2004 - 08:38 GMT
(Magistrát mesta Košice – tlačová správa) -- Úmrtie 21-ročnej Márie T., ktorá zahynula pod zosunutým premočeným svahom v nelegálne postavenom obydlí na Floriánskej ulici, považuje primátor mesta Zdenko Trebuľa za smutnú rodinnú tragédiu.

Nehnuteľnosť, pri ktorej k nešťastiu došlo, však nepatrí Mestu Košice, ale súkromnej vlastníčke. O tom, ako dlho skupina ľudí chatrč obývala, preto nemá presné informácie. Lokalitu nad niekdajším mestským pivovarom pravidelne kontrolujú mestskí policajti, pretože si tu opakovane stavajú nelegálne prístrešky skupiny Rómov a bezdomovcov. Prístup však majú len na tie pozemky, ktoré patria mestu. Pozemky a nehnuteľnosti v súkromnom vlastníctve kontrolovať nemôžu.

V máji 2002 bolo z načierno postavených chatrčí v tejto lokalite vysťahovaných 25 rodín s trvalým bydliskom v Košiciach a v obciach v blízkom okolí Košíc. Mestská polícia ju odvtedy pravidelne monitoruje. Napriek tomu dochádza k opakovaným príchodom rodín a k výstavbe chatrčí.

Problém tejto lokality v centre mesta pomôže vyriešiť jedine jasné zadefinovanie jej budúceho využitia. Na podnet primátora Zdenka Trebuľu pripravuje riaditeľ magistrátu a hlavný architekt mesta variantné riešenie lokality, o ktorom by sa malo rokovať na aprílovom zasadnutí mestského zastupiteľstva. Mesto má záujem na tom, aby v jednej z najkrajších častí metropoly, na rozhraní starého a nového mesta, vznikla štvrť s bytmi, ale aj potrebnou občianskou vybavenosťou. Doteraz bránili konkrétnym riešeniam nevyjasnené majetkové vzťahy a finančné problémy mesta. Po úspešnom rozbehnutí reštrukturalizačného procesu by mali v najbližšom čase prísť na rad aj investičné projekty, ktoré zlepšia život obyvateľov mesta.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa MMK


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/