(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Využívanie fondov európskej pomoci Košickým samosprávnym krajom
@ Aktuálne -> Verejná správa     Feb 20 2004 - 08:34 GMT
(Košický samosprávny kraj - tlačová správa) -- O využívaní fondov európskej pomoci Košickým samosprávnym krajom (KSK) v rámci predvstupových a povstupových zdrojov informoval na včerajšej tlačovej besede predseda KSK Rudolf Bauer.

Ako informoval R. Bauer, Košický samosprávny kraj podal od novembra 2003 v rámci predvstupovej a štrukturálnej pomoci Európskej únie 16 projektov v celkovej výške 162 miliónov Sk. Z nich boli doposiaľ schválené tri zámery v hodnote 7,5 milióna Sk. Vyhodnocovanie ostatných zámerov ešte nie je ukončené.

Projekt z názvom MOST je prvým zo schválených projektov. Zameraný je na zvýšenie zamestnanosti absolventov vysokých škôl, KSK na jeho realizáciu získal takmer 59 tisíc Eur z fondu Phare.

Ïalší z úspešných projektov rozvíja cezhraničnú spoluprácu KSK s maďarskou župou Borsod-Abaúj-Zemplén. Týka sa konkrétne oblasti Gemera, Slovenského krasu a na maďarskej strane oblasti národného parku Aggtelek. Perspektívnym zámerom, ktorým sa KSK uchádza o priznanie finančnej podpory, je projekt POKER. Jeho cieľom je zlepšiť pripravenosť východného Slovenska – Košického a Prešovského samosprávneho kraja na spoločné aktivity pre čerpanie európskej pomoci.

„Dnes sa môžeme pochváliť aj ďalším úspešným projektom, ktorý bol predložený Severomaďarskou rozvojovou agentúrou v Miskolci v partnerstve s našou Agentúrou na podporu regionálneho rozvoja a na ktorom participuje aj Košický samosprávny kraj,“ uviedol R. Bauer. Projekt s názvom „Mapa verejnej správy a územného rozvoja“ má za cieľ vytvorenie predpokladov pre užšiu maďarsko-slovenskú cezhraničnú spoluprácu medzi obcami, miestnymi samosprávami a organizáciami zaoberajúcimi sa miestnym rozvojom. „Chceme zosúladiť regionálny rozvoj prihraničných regiónov Košického samosprávneho kraja a Borsodskou župou a vytvoriť predpoklady pre účinné využívanie fondov EÚ,“ povedal predseda. Projekt potrvá rok do decembra 2004. Celkové náklady predstavujú 46 376 Eur, z toho pre slovenskú časť 15 000 Eur.

KSK sa uchádza o pomoc z fondov EÚ aj šiestimi projektmi, ktoré podáva v rámci programu základnej infraštruktúry. Celková suma na realizáciu týchto zámerov predstavuje približne 140 miliónov korún, KSK bude na nich participovať čiastkou 7 mil. Sk.

Text: Soňa Jakešová
Foto: Marián Krlička


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/