(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
FYZIKA V ŠKOLE VČERA, DNES A ZAJTRA
@ Kultúra -> Výstavy     Feb 20 2004 - 09:29 GMT
február - jún 2004

Slovenské technické múzeum

Slovenské technické múzeum v Košiciach dokumentuje okrem vývoja vedy a techniky aj vývoj niektorých exaktných vied. Jednou z nich je aj fyzika. Bohaté zbierkové fondy tohto zamerania sú v súčasnosti prezentované v dvoch stálych expozíciách pod názvom:
"Z dejín fyziky na Slovensku" (sprístupnená v roku 1995) a "Astronómia" (2000). V minulosti bolo realizovaných viacero výstav, ktoré boli prezentované nielen v STM, ale aj v iných múzeách na Slovensku - "Meteorológia", "Stopy, funty, merice", "A bolo svetlo".

Po prvýkrát počas svojej 56 ročnej existencie Slovenské technické múzeum prezentuje výstavu so zameraním na tému fyzika v škole. Rozhodujúcim východiskom pre realizáciu je množstvo učebných pomôcok, ktoré pracovníci STM získali do zbierkových fondov.

Výstava je realizovaná ako interaktívna, spojená s demonštráciou fyzikálnych pokusov, doplnená premietaním filmov z fyziky, prezentáciou CD, vhodná pre školské kolektívy. Hlavným zámerom je vzbudiť a podporiť záujem u školskej mládeži o štúdium vedného odboru fyzika, a to prostredníctvom názorných ukážok vývoja výučby fyziky, najmä fyzikálnych pokusov uplatňovaných v učebnom procese, od obdobia začiatku 20. storočia až po dnešok.

Výstava pozostáva z troch častí. Prvá s podtitulom Fyzika v škole včera, predstavuje návštevníkovi fyzikálny kabinet, laboratórium a učebňu charakteristickú pre stredné školy na Slovensku v období okolo roku 1900. Demonštrácie pokusov sú orientované na elektrostatiku.

Časť výstavy pomenovaná Fyzika dnes je zasadená do prostredia fyzikálnej učebne z obdobia od polovice 20. storočia po súčasnosť. Dominantou tejto časti výstavy je laboratórny stôl určený pre demonštráciu pokusov s elektrickými vývevami a Van den Graffovým generátorom. Návštevník má možnosť zhliadnuť videofilmy s tematikou: hydrostatika, hydrodynamika, elementárne častice a urýchľovače, Grygarove prednášky z astronómie a krátke videofilmy s tematikou skleníkový efekt a ozónová diera.

Poslednú časť výstavy, orientovanú na Fyziku v škole dnes, pripravila Prírodovedecká fakulta UPJŠ Košice - ústav fyzikálnych vied, kde prezentuje svoju priekopnícku prácu v oblasti virtuálneho vzdelávania študentov.

Okrem exponátov využitých pri demonštráciách pokusov a prezentovaných vo výstave staticky, sa návštevníkovi núka pohľad s trochu nostalgickým podtónom na učebnice, učebné pomôcky a vysvedčenia našich rodičov a prarodičov.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/