(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Verejný poriadok budú v Košiciach zabezpečovať štátna i mestská polícia v koordinácii so samosprávou
@ Aktuálne -> Verejná správa     Mar 03 2004 - 13:03 GMT
(Magistrát mesta Košice – tlačová správa) – Primátor mesta Košice Zdenko Trebuľa včera s riaditeľom Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Štefanom Jakabovičom, riaditeľmi Okresného riaditeľstva PZ Košice I. Milanom Dvorožňákom, OR PZ Košice II. Jurajom Bukušom, náčelníkom Mestskej polície Jozefom Bertom, starostom mestskej časti Lunik IX. Ladislavom Šaňom hovorili o bezpečnostnej situácii v Košiciach v súvislosti s nepokojmi medzi rómskym obyvateľstvom na východnom Slovensku. Zhodnotili súčasný stav, opatrenia, ktoré prijala vláda, ale aj ďalšie možné reakcie občanov v čase vyplácania marcových sociálnych dávok. Dohodli sa na spoločných krokoch štátnej i mestskej polície, ktoré by v koordinácii so samosprávou mali viesť k zabezpečeniu verejného poriadku vo všetkých častiach mesta, ale zvlášť v lokalitách s väčšou koncentráciou Rómov. Zároveň hovorili o príprave projektu Európske bezpečné mesto Košice, ktorý by mal nadviazať na projekt Bezpečné mesto uplatňovaný v minulosti.

Primátor Zdenko Trebuľa poďakoval starostovi MČ Lunik IX. Ladislavovi Šaňovi, že rozvážnym vystupovaním s vysokou dávkou diplomacie dokázal upokojovať situáciu na sídlisku, ktorá bola vypätá predovšetkým s víkendovým zasadaním Parlamentu Rómov. Základným cieľom spoločného postupu zložiek štátnej a mestskej polície v koordinácii so samosprávou je stabilizovanie bezpečnostnej situácie, tak, aby sa všetci občania Košíc, bez rozdielu národnosti, cítili bezpečne. V priebehu nasledujúcich týždňov budú hliadky štátnej a mestskej polície vhodnými technickými prostriedkami monitorovať situáciu predovšetkým na miestach, kde sa vyplácajú sociálne dávky. Vzájomná súčinnosť je namieste aj v súvislosti s predpokladom, že zníženie dávok môže viesť v posledných dňoch pred ďalším termínom vyplácania k rastu kriminality. Rómovia bez akýchkoľvek prostriedkov budú mať väčšiu tendenciu hľadať prostriedky na obživu nedovoleným spôsobom.

Bezpečnostné opatrenia sú však len jednou z možností, ako udržať poriadok. Oveľa dôležitejšou úlohou je podľa primátora Zdenka Trebuľu nájsť aspoň niektorým Rómom prácu a využiť na to aj aktivačný príspevok od vlády. „Musíme nájsť čo najviac možností. Oslovili sme riaditeľov mestských podnikov, v ktorých by vedeli nájsť práce pre nekvalifikovaných robotníkov. Hlavne v Mestských lesoch, či v Správe mestskej zelene. V spolupráci s úradmi práce budeme hľadať aj ďalšie možnosti. V objekte nákupného strediska na Luniku IX treba vytvoriť podmienky pre také práce, z ktorých by mali osoh Rómovia zo sídliska – dotiahnuť napríklad nápad s vlastnou pekárňou, ktorá by na zálohové platby po celý mesiac vydávala občanom chlieb. Rómovia by ho piekli sami pre seba. Oveľa viac musíme využívať aj tamojšiu školu, deťom, ale aj rodičom vyplniť voľný čas zmysluplnými aktivitami. Za veľmi rozumný krok považujem aj fungovanie cirkví priamo na sídlisku,“ povedal Zdenko Trebuľa.

K lepšiu bezpečnostnej situácii v uliciach Košíc by mal v budúcnosti prispieť projekt Európske bezpečné mesto, ktorý by nadviazal na projekt Bezpečné mesto. „Väčšina z nás tento projekt zažila,“ poznamenal riaditeľ Krajského riaditeľstva PZ Štefan Jakabovič. „Vďaka tomu, že pre štátnych policajtov bolo vďaka projektu 160 tabuľkových miest a pre mestských policajtov 130 miest, boli sme schopní dôkladne zabezpečiť každú ulicu v centre mesta a venovať sa aj analytickej práci.“ Prípravné práce na projekte sa už začali, ich koordinovaním bol poverený Dušan Šlosár z Mestskej polície. Projekt bude predložený na rokovanie Rady vlády pre prevenciu kriminality.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa MMK


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/