(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Mimoriadne mestské zastupiteľstvo o odpadoch a výstavbe
@ Aktuálne -> Verejná správa     Mar 19 2004 - 07:40 GMT
(Magistrát mesta Košice – tlačová správa) -- Poslanci mestského zastupiteľstva v Košiciach na včerajšom mimoriadnom zasadnutí prerokovali návrh na zvýšenie cien za zber, prepravu a zneškodnenie komunálneho odpadu a drobného stavebného odpadu a cien za zimnú údržbu a letnú čistotu komunikácií.

Mesto od septembra minulého roku viedlo rokovania so spoločnosťou KOSIT, ktorá požiadala o navýšenie cien vzhľadom na infláciu, nárast vstupov, ale aj zmeny v daňovom zaťažení. Mesto žiadalo od spoločnosti presné kalkulácie, aby mohlo posúdiť nárast nákladov, pretože vychádzajúc zo zákona môže poplatok od občanov použiť len na náklady priamo súvisiace so zberom, odvozom a zneškodnením komunálneho odpadu.

Poslanci mestského zastupiteľstva zobrali na vedomie nárast cien za zimnú údržbu a letnú čistotu komunikácií o 19 percent, zvýšenie ceny za zneškodnenie komunálneho odpadu vo výške 1785 korún za tonu odpadu a zvýšenie ceny za zber a spracovanie o 9,3 percenta nárastu miery inflácie a DPH na 19 percent za podmienky zníženia počtu úkonov v rámci racionalizačných opatrení.

Z poplatkov občanov za komunálny odpad a drobný stavebný odpad by malo mesto získať 190 miliónov korún, do celkovej potrebnej sumy 206 miliónov korún potrebuje rozpočet navýšenie o 16 miliónov korún. Zvýšenie nákladov nebude premietnuté do výšky poplatku pre občanov na rok 2004 predovšetkým preto, že administratívne náklady spojené s vydávaním nových výmerov sú neúmerne vysoké. Aký poplatok budú občania platiť za odpad od januára budúceho roku zatiaľ nie je jasné, pretože legislatíva súvisiaca s poplatkami sa od januára zmení. Potrebnú sumu bude hľadať mesto hľadaním rezerv, vymáhaním nedoplatkov, optimalizáciou zvozových cyklov, monitoringom v mestských častiach.

Poslanci schválili aj realizáciu stavby obytného domu na Bernolákovej ulici. Projektová dokumentácia na výstavbu 48 nájomných bytov je pripravená a mesto v súlade so smernicami ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja na poskytovanie dotácií žiada o poskytnutie nenávratnej dotácie z ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja a o úver zo štátneho fondu rozvoja bývania. Celkové predpokladané rozpočtové náklady na stavbu sú 73 miliónov korún. Na základe dnešného súhlasného stanoviska mestského zastupiteľstva bude mesto vypisovať aj výberové konanie na dodávateľa stavby.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa MMK


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/