(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Mestská rada o vlaňajšom hospodárení
@ Aktuálne -> Verejná správa     Apr 02 2004 - 08:44 GMT
(Magistrát mesta Košice – tlačová správa) -- Rozbor hospodárenia a záverečný účet mesta Košice za rok 2003 bol hlavným bodom programu 16. rokovania košickej Mestskej rady. Súčasťou rozboru sú aj samostatné rozbory hospodárenia rozpočtových a príspevkových organizácií a oddelenia školstva. Členovia MR doporučili mestskému zastupiteľstvu, ktoré sa zíde 29. apríla, materiál prerokovať a schváliť. Podľa auditorskej správy rozbor hospodárenia verne zobrazuje vo všetkých významných súvislostiach stav majetku, záväzkov a finančnú situáciu mesta.

V priebehu roka boli schválené tri úpravy rozpočtu na júnovom, augustovom a decembrovom mestskom zastupiteľstve. Upravený rozpočet na rok 2003 predstavoval celkové príjmy 2 mld. 971 mil. 655 tis. korún, celkové výdavky 2 mld. 931 mil. 655 tis. korún, prebytok 40 miliónov korún. Podľa záverečného účtu za rok 2003 boli dosiahnuté skutočné príjmy vo výške 2 mld. 882 mil. 900 tisíc korún, výdavky vo výške 2 mld. 822 mil. 486 tisíc korún. Celkový prebytok rozpočtu predstavuje 60 mil. 414 tisíc korún. Prebytok tvoria finančné prostriedky, ktoré ostali na základných bežných účtoch z prechodných výpomocí, z prostriedkov štátneho rozpočtu a z viazaných finančných prostriedkov. V januári 2003 mesto ukončilo ozdravný režim, v ktorom hospodárilo rok predtým a pokračovalo v procese reštrukturalizácie dlhovej služby. V priebehu roka boli prijaté úvery v celkovej výške 439 mil. 632 tis. korún. Z tejto sumy čiastka 351 miliónov korún predstavovala strednodobý úver prijatý od konzorcia bánk Dexia - Tatrabanka – OTP banka - VÚB, ktorý bol použitý na splátku komunálnych obligácií vydaných mestom v roku 1999. Zostávajúca suma 88 mil. 632 tis. korún predstavuje čerpanie štvrtej tranže dlhodobého syndikovaného úveru od konzorcia bánk Dexia – VÚB – Tatrabanka a bola použitá na úhradu záväzkov po lehote splatnosti.

Poslancom mestského zastupiteľstva bola doporučená aj zmena a doplnenie pravidiel prenajímania majetku v školských zariadeniach. Podstatou navrhovaných zmien je precíznejšia úprava spôsobu prenajímania majetku pre niektoré skupiny nájomcov, zaradenie nových kategórií – prenájmu tenisových kurtov a posilňovní. Zmena by mala zahrnúť aj nájom priestorov, ktoré doposiaľ neboli upravené a tvoria súčasť škôl a zariadení – napr. priestory centier voľného času, dielní a pod. Zavádza sa tiež osobitné spoplatňovanie využívania striech na inštalácie antény na nekomerčné účely, garáží a priestorov pre subjekty poskytujúce sociálnu starostlivosť alebo poradenstvo v oblasti výchovy a vzdelávania.

O všetkých zmenách v pravidlách prenajímania školského majetku rozhodnú poslanci MZ, rovnako ako o návrhu na vyradenie Strediska služieb škole Košice – okolie na Kukučínovej ulici zo siete školských zariadení. Stredisko sa dostalo do zriaďovacej pôsobnosti mesta, pretože sídli na území Košíc, služby však poskytuje školám v okrese Košice – okolie, ktoré nemajú záujem podieľať sa na jeho spolufinancovaní. Zákon nezohľadnil skutočnosť, pre koho zaradenie poskytuje služby. Školám na území mesta ich poskytuje stredisko sídliace na Nižnej úvrati.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa MMK


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/