(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
V rozlohou tretej najväčšej európskej ZOO začala letná sezóna
@ Aktuálne -> Rekreačné zóny     Apr 05 2004 - 08:43 GMT
V košickej Zoologickej záhrade sa 1. apríla začala letná sezóna. Od 1. apríla do 31. októbra je verejnosti prístupná denne od 9.00 do 19.00 hod. (na rozdiel od zimnej sezóny, keď sú otváracie hodiny od 10.00 do 15.00 a niektoré zvieratá sú zazimované).

Od roku 1986, keď bolo sprístupnených prvých 7 hektárov expozičnej plochy a návštevníci sa mohli potešiť z 23 druhov zvierat, v roku 2004 žije v záhrade už 141 druhov zvierat. Spolu 756 kusov zástupcov fauny z piatich kontinentov sveta. Toto množstvo nie je konečné, lebo po dobudovaní ZOO bude na území tretej najväčšej zoologickej záhrady v Európe chovaných viac ako 300 druhov zvierat. Najväčší dôraz bude naďalej venovaný zákonom chránenej karpatskej faune.

„Slávnostné otvorenie 18. letnej sezóny bude v rámci osláv Dňa mesta Košice 1. mája. Opäť to bude deň plný zážitkov z pekných kultúrnych programov, ale aj deň, keď návštevníkom slávnostne odovzdáme novovybudovaný medvedinec,“ informuje riaditeľ ZOO Košice Karol Seman. „Tento atypicky vybudovaný objekt využíva prírodné prostredie košickej ZOO. Vhodné podmienky tak dostanú nielen medvedie pätorčatá, zapísané v Guinessovej knihe rekordov, ale aj ich rodičia a dvaja súrodenci. Aj návštevníci vnímajú zvieratá v tomto prirodzenom prostredí oveľa lepšie.“

Deťom, ktoré tvoria najväčšie percento z návštevníkov ZOO, odovzdajú 1. mája aj nové detské ihrisko. Je vybudované nielen podľa návrhov žiakov Strednej umeleckej školy na Exnárovej ulici, ale aj s ich priamym prispením, pretože boli priamymi výrobcami jednotlivých prvkov, ktoré majú tvary zaujímavých zvierat.

Novú letnú sezónu spestria nielen novonarodené mláďatá antilopy nilgau, kôz a oviec z afrického kontinentu, nové žriebätká huculských koňov, lám krotkých ale aj hyeny škvrnité, nandu pampový, plamienka driemavá, dhoul čínsky, mačka krátkouchá, lama alpaka, hus snežná, serval stepný, klokan parma, dovezené z iných ZOO alebo od súkromných chovateľov.

Zriaďovateľ záhrady, Mesto Košice, od začiatku roka dotovalo túto svoju príspevkovú organizáciu čiastkou skoro tri milióny korún. Do konca roku táto čiastka vzrastie až na 15 miliónov korún, ktoré boli v rozpočte mesta schválené na prevádzku, ďalší milión dostane ZOO na prípravu výstavby karantény, ktorá musí spåňať európske normy.

Ïalšiu pomoc očakáva ZOO od sponzorov, adoptívnych rodičov, členov občianskeho združenia Priatelia a sympatizanti ZOO Košice a od fyzických a právnických osôb, ktorí môžu prispieť formou darovania dvoch percent zaplatených daní. Vítanú pomoc prinášajú aj žiaci škôl, ktorí zbierajú suchý chlieb, ovocie a zeleninu, prínosom je aj zbierka 10 a 20 halierových mincí. Pracovníci ZOO zaktivizujú aj svoje vlastné sily, aby vzrástla výška výnosov zo schválených podnikateľských aktivít.

„Aj v roku 2004 budeme od mája do septembra v amfiteátri v našom areáli organizovať prímestské tábory, kultúrne programy a súťaže,“ dodáva Karol Seman. „Chceme, aby zaujímavé zvieratá, krásne prírodné prostredie aj výchovné akcie boli dôvodom na opakované návštevy ZOO Košice. Ak počasie praje, v našom areáli sa dá stráviť v krásnom prostredí s dobrými službami celý deň.“

ZOO Košice je jednou zo štyroch zoologických záhrad na Slovensku. Budovať sa začala v roku 1979. Je zameraná v prevažnej miere na euroázijskú faunu, chovanú v priestoroch, ktoré sa svojou veľkosťou a charakterom približujú prírodným podmienkam. Rozloha areálu ZOO je 288 ha, nachádza sa na území mestskej časti Košice-Kavečany. Chovné zariadenia sú postupne budované na 1/3 celkového územia. Ostatné územie, ktoré tvoria lesné bukové porasty, bude využívané na vybudovanie karantény, rehabilitačnej stanice regionálneho významu, ošetrovne, príp. nemocnice, zriadenie rezervácie huculských koní, hospodárske priestory, ale najmä chov chránenej a vzácnej fauny bez prístupu návštevníkov pre ZOO Košice a ďalších záujemcov, ale tiež s cieľom ich reintrodukcie do voľnej prírody.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa MMK


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/