(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Jozef Bendík 1903-1989
@ Kultúra -> Výstavy     Apr 29 2004 - 09:25 GMT
Východoslovenská galéria, Hlavná 27, Košice

15. 4. – 23. 5. 2004

Výstava je pripravená pri príležitosti 100. výročia narodenia.

Prezentáciou výberu z autorovho celoživotnému diela si pripomíname jeho význam a trvalé hodnoty v kontexte slovenskej výtvarnej kultúry 20. storočia. Bendík bol bytostným realistom v živote i tvorbe. Jeho dielo sa vyznačuje prostotou, nenápadnosťou, je citovo vrúcne a maliarsky kultivované.

Jadro jeho tvorby 30. a 40. rokov tvorí sociálny žáner. Ešte do konca 40. rokov sú v jeho tvorbe dominantné figurálne motívy. Po návrate z Prahy do Prešova sa čoraz nástojčivejšie objavujú v novej tvorbe čisto krajinárske motívy. Rodný Šariš je mierou jeho vzťahu k svetu - šarišská krajina sa mu tlačí do štetca aj počas tých pätnástich rokov prežitých v Prahe i v Taliansku.

Bendík bol účastným na prostom živote. Jeho život a dielo vytvárali vzácnu jednotu, postavenú na nezmieriteľnosti s krivdou a pokrytectvom a to z neho robilo veľkého človeka a maliara.

Výstava pripravená v spolupráci so Šarišskou galériou v Prešove.
Kurátorka: Mgr. M. Hrebičková


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/