(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Prvé slovenské Múzeum voskových figurín otvorili v Košiciach
@ Kultúra -> Výstavy     May 03 2004 - 10:03 GMT
Rozvoj turistického ruchu mesta určuje vždy niekoľko faktorov. Okrem kvalitných služieb, čistoty, dobrého dopravného spojenia a pocitu bezpečnosti sú to atrakcie. Na slovenské pomery skutočne výnimočnú atrakciu získali Košice vo forme Múzea voskových figurín. Známy košický podnikateľ a spisovateľ Alfonz Lukačin pozval novinárov na jeho prezentáciu ešte v piatok, teda skôr, ako ju mali možnosť zhliadnuť Košičania.

“Nápad vznikol približne pred rokom. Je to prvé múzeum voskových figurín na Slovensku a na rozdiel od väčšiny svetových aj čímsi iné. Vystavené figuríny prezentujú predovšetkým tie osobnosti, ktoré aspoň nejaký čas v Košiciach bývali, alebo sú s nim určitou formou spojené, prípadne preslávili mesto a jeho kraj vo svete,“ uviedol zámer stálej expozície Alfonz Lukačin.

Výber 23 figurín nebol náhodný; svoj podiel na tom, kto tu má svoje stále miesto, majú obyvatelia Košíc. Tí sa mohli prostredníctvom regionálnej tlače zúčastniť výberu osobností.

Teraz, ak vojdete do vstupného priestoru múzea v Urbanovej veži, priamo nad sebou pri dobovej rytine Košíc uvidíte Svätú Alžbetu Durínsku – patrónku Dómu sv. Alžbety a mesta.

Oproti vám si na zemi bude vychutnávať vodnú fajku Evliya Čelebi, turecký cestovateľ zo 17. storočia, ktorý vo svojej správe opísal Košice ako perlu východu, neskutočný div – ale pravdepodobne v Košiciach nikdy nebol. Nakoniec, svedčí o tom nepravdivý opis mesta. Z vrchu sa na vás bude pozerať Stephan Lapicidus, jeden z najznámejších staviteľov Dómu sv. Alžbety, ktorého postavu so svojom románe Staviteľ chrámu priblížil Alfonz Lukačin.

I keď skôr z tradície je oficiálny názov múzea Múzeum voskových figurín, vystavených 23 postáv nebolo vyrobených z vosku, ale inou, zatiaľ utajovanou technológiou.

Z ďalších figurín tam nájdete uhorského Simplicissimusa, cisára Žigmunda Luxemburského, kráľa Mateja Korvína, Franitiška Rákocziho II., z modernejších dejín napríklad herca a režiséra Janka Borodáča, maliara Júliusa Jakobyho, prípadne Andyho Warholu, čo legendárneho bežca Abebe Bikilu.

Najväčšiu pozornosť určite púta postava renesančného richtára Košíc Jána Bocatia. Má tvár prezidenta Rudolfa Schustera. Na otázku “prečo”, Alfonz Lukačin odpovedal: “Pretože práve on oživil postavu tohto richtára vo svojom literárnom diele”.

Prechádzku múzeum príjemne podfarbuje hudba. Tú realizátori výstavy vybrali v spolupráci so Slovenským rozhlasom tak, aby vždy zvukovo dopåňala prezentované historické obdobie. Pre bežcovi Abebe Bikilovi nechýba ani archívny zvukový záznam z jeho víťazstva na košickom maratóne.

Na najvyššom poschodí Urbanovej veže sa nachádza expozícia kardinála Jozefa Tomku z jeho misijných ciest po svete.

Vstupné do múzea je pre dospelú osobu 120 Sk, pre deti polovica. Otvorené je denne okrem pondelka.

Slavomír Szabó
foto: Karol Hatala


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/