(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Primátor Košíc na stretnutí Štrasburského klubu v hlavnom parlamentnom meste Európy
@ Aktuálne -> Verejná správa     May 05 2004 - 09:14 GMT
(Magistrát mesta Košice – tlačová správa) -- Primátor mesta Košice Zdenko Trebuľa je od 4. do 6. mája hosťom primátorky hlavného parlamentného mesta jednotnej Európy – Štrasburgu Fabienne Keller. Po roku sa opäť stretávajú primátori hlavných miest a regionálnych metropol nových členských krajín Európskej únie. Vlani, ešte ako primátori kandidátskych krajín, založili tzv. Štrasburský klub a vyslovili potrebu pokračovať v decentralizácii a naďalej posilňovať postavenie miest v procese zjednocovania, aby sa samospráva dostala čo najbližšie k občanom.

Včera účastníci absolvovali v Európskom parlamente oficiálny obed s prezidentom Európskeho parlamentu Patom Coxom, v Paláci Európy sa stretli s generálnym tajomníkom Rady Európy Walterom Schwimmerom a na Európskom súde pre ľudské práva s jeho prezidentom Luziusom Wildhaberom. Podvečer účastníkom stretnutia na štrasburskej radnici prezentujú rôzne aktuálne urbanistické projekty mesta. Streda je venovaná predovšetkým stretnutiu Štrasburského klubu. Primátorka Fabienne Keller predstaví tri projekty. Sú venované vzdelávaniu lektorov pre štrukturálne fondy EÚ, štipendiám pre postgraduálnych študentov pochádzajúcich z členských miest Štrasburského klubu a programu štipendií pre umelcov z členských miest klubu. Po diskusii a výmene názorov podpíšu zúčastnení primátori Deklaráciu o dôležitosti veľkých miest v systéme regionálnej politiky Európy 25-tich štátov.
S členom Európskej komisie zodpovedným za oblasť regionálnej politiky a inštitucionálnu reformu EÚ Michaelom Barnierom budú diskutovať o európskej regionálnej politike a stretnú sa aj s novými európskymi komisármi pochádzajúcimi z „Desiatky“, ako aj s mnohými európskymi osobnosťami.

Deklarácia Štrasburského klubu podpísaná 14. mája 2003 v Štrasburgu:

Pri stretnutí v Štrasburgu, sídelnom meste Európskeho parlamentu a Rady Európy týmto znovu potvrdzujeme našu oddanosť európskej konštrukcii a vôľu prepojiť naše mestá pevnými putami. V meste, ktoré je symbolom európskeho mieru, naberá európske rozšírenie obzvlášť hlboký zmysel: zmysel pre zmierenie sa Európanov v ich spoločnom osude. Naše mestá majú úmysel plnou mierou k tomu prispieť.

Budúca Európa bude o to konkrétnejšia, o čo viac budú naše mestá navzájom spolupracovať v duchu partnerstva a rovnosti. To je dôvodom, prečo chceme iniciovať konkrétnu decentralizovanú spoluprácu a posilniť kultúrne, ekonomické, vedecké a univerzitné výmeny.
Želáme si tiež, aby sa ústavný polycentrizmus Európskej únie stal nedotknuteľným princípom a aby budúca Ústavná zmluva uznala základnú úlohu miest v EÚ. V záujme chrániť inštitucionálnu rovnováhu nového európskeho priestoru si želáme, aby mestá nových členských štátov mohli prijímať agentúry a orgány EÚ.

V záujme dobre riadiť tieto spoločné projekty, sa budeme pravidelne stretávať v rámci Štrasburského klubu, neformálneho združenia, ktoré dnes zakladáme, a ktoré týmto vyzýva ostatných primátorov a európske mestá, aby sa k nemu pripojili.


Zuzana Bobriková, hovorkyňa MMK


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/