(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Oslavy Dňa mesta Košice 2004: 4. deň
@ Aktuálne -> Školstvo     May 05 2004 - 14:34 GMT
Štvrtý deň 10. ročníka Oslavy Dňa mesta Košice (4. 5. 2004 – utorok) ponúkal niekoľko zaujímavých podujatí. Okrem koncert usporiadanom British Council, či pozorovaním úplného zatmenia mesiaca v CVČ Domino, alebo exhibičného zápasu v baseballe to bola aj voľba študentského richtára. Práve túto akciu sme sa rozhodli navštíviť.


S kandidátmi na post študentského richtára sa mohli čitatelia zoznámiť na ich profilovej stránke, ktorú sme pre nich urobili niekoľko týždňov pred samotnou akciou.

Cassovia.sk sa viackrát pokúšala s košickými študentmi spolupracovať. Za týmto účelom zriadila zadarmo profilové stránky richtárov s možnosťou vkladania textu a odkazov on line, tiež študentské fórum. V tomto smere sa nám dobre spolupracovalo s richtárkami Janou Dzúrikovou a Katarínou Džunkvou. Ïalšie dva roky to bola bieda biedna, richtári sa nechytali. O to viac ma prekvapilo, keď na voľbách, ktoré sa konali v altánku v Mestskom parku, viacerí kandidáti hovorili, že by chceli v budúcnosti vytvoriť pre košických študentov možnosť komunikácie cez internet. Asi sa k nim nedostalo ani to, čo sme ponúkli a pri dobrej spolupráci sme ešte schopní ponúknuť.

Pred altánkom to vyzeralo ako na správnych voľbách. Oproti minulým okom bola jedna zmena. Každý kandidát mal určenú farbu a jeho priaznivci mali prísť práve v tejto farbe oblečení. Nechýbali transparenty, dokonca bubny.

Voľby moderovala ex-richtárka Katka Džunková. Pri bilancovaní uplynulého obdobia hodnotil dovtedajší richtár Fero Lipták svoju činnosť. Povedal, že zatiaľ čo študentský richtár je v Košiciach reprezentatívna zložka, študentský a žiacky parlament by mali fungovať ako výkonné zložky. Parlamenty majú však tiež svoje programy a keď sa nezhodujú s richtárovým, deje sa toho menej, než by bolo možné. Vlastne naznačil, že ani v študentských radoch nie je všetko v poriadku a vlastne nemajú presne vymedzené kompetencie. Založili však občianske združenie, čím nadobudli právnu subjektivitu a v budúcnosti sa budú môcť uchádzať o 2 percentá z dane na žiacke a študentské aktivity.

Kandidáti na študentského richtára sa predstavili v niekoľkých kategóriách. Okrem toho, že predniesli svoje programy, mali aj voľnú disciplínu. Myslím, že väčšinu prizerajúcich priam šokoval študent Erik Milec, keď sa rozhodol predviesť ako pľuvač ohňa. Prítomným mimoriadne zdvihlo náladu, keď za hudobného podfarbenia AC/DC chàlil cez fakľu oheň na všetky strany. Takáto prezentácia schopností potencionálneho študentského richtára tu ešte nebola. Možno by bolo vcelku zaujímavé, keby sa ďalší kandidát predstavil chôdzou po žeravom uhlí, ďalší hltaním mečov a tiež by si niekto mohol skúsiť lukom zostreľovať spolužiakom jablká z hláv. Erikovi Milecovi však jeho chàlenie naozaj išlo, ale ďalšie čudá sa nekonali. Viac sa už len spievalo, či prednášalo.

Keď došlo na sčítavanie hlasov pri voľbách, ako víťaz uspela 14 ročná žiačka ZŠ L. Novomeského Martina Juhászová. Vo svojom programe okrem iného uviedla, že richtár má byť osobnosť, ktorá rozumie viac žiakom a študentom, než svojim ambíciám. Tiež, že jej snahou bude vytvárať priestor na verejnú prezentáciu umeleckých a športových talentov detí a mládeže. Rovnako chce spolupracovať s mestom, pretože aj mladí ľudia môžu mať dobré nápady a pomôcť pri riešení mestských problémov.

Novú richtárku onedlho oslovíme a dáme jej webové možnosti, ktoré kedysi študentskí richtári účelne využívali, ale poslední dvaja ich opomenuli.

Slavomír Szabó

center>

PROGRAM OSLÁV DŇA MESTA KOŠICE 2004


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/