(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Oslavy Dňa mesta Košice 2004: 5. deň
@ Aktuálne -> Školstvo     May 06 2004 - 10:22 GMT
V piaty deň Osláv Dňa mesta Košice (5. 5. 2004, streda) sme sa rozhodli navštíviť akciu s názvom Hľadaj poklady svojho mesta.

Je to zvláštne, ale mnohí vedia azda viac o Paríži, New Yorku, či iných mestách, než o Košiciach. Kedysi, ešte v predvojnových časoch bol miestopis súčasťou vyučovania dejepisu. Každá škola venovala niekoľko hodín ročne, aby naučila deti dejiny svojho mesta. Dnes to ostáva len na ich záujme. Pritom, ak si niekto nevytvorí vzťah k miestu, kde býva, ako môže mať hlbší vzťah k širšiemu územiu, ako je napríklad kraj, alebo štát?

O tom, že žiaci záujem o dejiny Košíc záujem majú, svedčí aj ich počet, v akom sa zapojili do súťaže. Tá začala vlastne už v novembri a prihlásilo sa 43 trojčlenných družstiev. Boli to žiaci 7. a 8. ročníkov základných škôl. Prvých päť kôl bolo korešpondenčných, šiesteho finálového kola sa zúčastnili žiaci ôsmych ročníkov. Päť trojčlenných družstiev vytvorili základné školy Belehradská, Rehoľná, Čordákova, Drábova a Bernolákova 18.

Finálové kolo v Kultúrnom stredisku Južan organizovali Centrum voľného času Dúha, Východoslovenské múzeum a mestská časť Košice – Juh.

Žiaci súťažili nielen v miestnom dejepise, ale i v zručnostiach, kde mali preukázať znalosť mesta. Napríklad z papiera správne poskladať skladačku Urbanovej veže. Základ súťaže však tvoril vedomostný test, ktorý pripravila odborná pracovníčka Východoslovenského múzea Mgr. Uršula Ambrušová. Regilérnosť súťaže a správnosť odpovedí preverovali zástupcovia múzea, CVČ Dúha a Úradu Košického samosprávneho kraja.

Z ôsmakov nakoniec zvíťazilo družstvo ZS Bernolákova.

Možno si poviete, prečo sme v tento deň vybrali práve túto akciu, kde súťažia deti. Jeden z dôvodov je súhlas autorky otázok, aby sme ho uverejnili na internete. Môžete sa teda aj vy otestovať, aké hlboké sú Vaše znalosti o Košiciach, nakoľko by ste oproti deťom, čo sa pripravovali takmer pol roka, obstáli. Mimochodom, ak odpoviete správne aspoň na polovicu otázok, môžete byť na seba hrdí...

Preverte teda svoje vedomosti a kliknite tu.

Slavomír Szabó

PROGRAM OSLÁV DŇA MESTA KOŠICE 2004


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/