(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Zbierkami múzea do EÚ
@ Kultúra -> Výstavy     May 27 2004 - 13:45 GMT
18. 5. - 18. 6. 2004

Východoslovenské múzeum

Východoslovenské múzeum svojou výstavou Zbierkami múzea do EÚ prezentuje stav naprosto prirodzený, i keď pre ľudí neznalých histórie vlastného kraja možno prekvapivý. Košice vždy boli a sú mestom, v ktorom sa miesili rôzne kultúrne a národné vplyvy, stáli i stoja na križovatke medzinárodného obchodu medzi východom a západom, v danom regióne sú kozmopolitným centrom. I keď, ako už vyplýva zo samotného názvu, Východoslovenské múzeum prezentuje predovšetkým dejinný a prírodný vývoj priľahlého regiónu, vo svojich zbierkach má veľa exponátov z rôznych častí Európy. Tie sa tu dostali práve vďaka uvedeným výhodám a dokumentujú niekdajšie čulé kontakty mesta s okolitým svetom.

Vychádzajúc z týchto faktov je len prirodzené, že počas svojej 131 ročnej bohatej akvizičnej činnosti sa do zbierok dostali artefakty aj z krajín, ktoré sú dnes členmi krajín Európskej únie. Či už striktná, alebo miernejšia geopolitická a hospodárska izolácia Československa i Slovenska sa rozšírením EÚ stala minulosťou. Tak sa aj Košice sa vrátili na miesto, kam historicky patria, o čom svedčí i prezentovaná výstava.

Nájdete tu historicky vzácne zbierkové materiály pochádzajúce z 15 krajín, práve z tých členských štátov, ktoré odsúhlasili vstup Slovenska do EÚ. V súčasnosti, kedy Európa stále častejšie vystupuje ako kompaktný celok, výstava jednoznačne dokazuje, že kultúrne i spoločenské väzby medzi jednotlivými štátmi tu boli aj v minulosti a prítomnosť len naväzuje na staré tradície spojenectva.

sl


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/