(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Na festival vypravia mimoriadny Tokajský expres, ťahať ho bude parný rušeň
@ Aktuálne -> Rekreačné zóny     May 28 2004 - 13:11 GMT
(Košický samosprávny kraj – tlačová stráva) - Tokajským festivalom vo Viničkách – Borši vyvrcholí počas nadchádzajúceho víkendu projekt Košického samosprávneho kraja (KSK) s názvom Tokaj – klenot Európy. Druhý ročník festivalu sa uskutoční pod záštitou predsedu KSK Rudolfa Bauera.

„Chceme predovšetkým oživiť miestnu kultúru v oblasti Južného Zemplína a zvýšiť motiváciu miestnych obyvateľov pri jeho rozvoji. Miestna kultúra v tomto regióne má bohatú históriu a možnosti. Oblasť Tokaja je predurčená aj na medzinárodné aktivity, má veľký potenciál pre rozvoj cestovného ruchu, ktorý chceme práve týmto projektom výraznejšie podporiť a spopularizovať túto oblasť“, uviedol Rudolf Bauer. „Ide nám o to, aby naše regióny napredovali v oblasti ekonomického a sociálneho rozvoja, no za veľmi dôležitú považujeme aj oblasť kultúry, ktorá pomáha pestovať ducha“, dodal predseda KSK.

Košický samosprávny kraj pozýva na Tokajský festival milovníkov miestnej kultúry, folklóru, obdivovateľov vinárskych tradícií a dobrého vína. Pri tejto príležitosti vypraví z Košíc v nedeľu 30. mája mimoriadny vlak Tokajský expres ťahaný parným rušňom „Papagáj“. Tokajský expres, v ktorom pocestuje na festival do Borše aj predseda KSK Rudolf Bauer, odíde zo železničnej stanice v Košiciach o 13:30. Zastaví sa v Kuzmiciach, Michaľanoch, Čerhove a Slovenskom Novom Meste. Z Borše sa „Papagáj“ so štyrmi vozňami vydá na spiatočnú púť o 19:30. Záujemcovia si budú môcť kúpiť dvojsmerný cestovný lístok na Tokajský expres na košickej železničnej stanici za 150 Sk, deti do 15 rokov pocestujú na Tokajský festival zdarma.

V sobotu 29. mája od 18:00 vystúpia počas Tokajského festivalu v areáli kúrie Andrássyovcov vo Viničkách folklórne kolektívy južného Zemplína. V programe Južný Zemplín môj kraj – môj domov budú účinkovať skupiny Strapec z Čerhova, Kökörcsin z Malého Kamenca, Stredanská ženská spevácka skupina, Roňava z Michaľan, Aszú – Malá Tàňa, Tokajský strapec z Viničiek, Tepličan zo Zemplínskej Teplice a folklórny súbor Bodrogközi z Kráľovského Chlmca.
Od 21:00 sa uskutoční Bál v kaštieli. V tomto bloku vystúpia v areáli kaštieľa Borša skupiny historickej hudby a tancov Patria z Košíc a Fortis z Popradu, hudobná skupina Bumerang z Malého Kamenca a s nestarnúcimi evergreenmi sa predstavia herci divadla Thália.
Počas sprievodných podujatí osviežia prezentáciu miestnej kultúry hostia zo zahraničia – v kultúrnom dome Kuzmice to bude od 18:00 folklórny súbor Chornobryvets z Mironovky na Ukrajine a v kultúrnom dome Novosad o 18:00 folklórny súbor Pogórzanie z poľského Piastowa.

V nedeľu 30. mája je pre miestnych a hostí, ktorí sa na festival privezú mimoriadnym parným vlakom Tokajský expres, pripravený bohatý program. Od 15:30 v areáli kaštieľa Borša budú účinkovať miestne folklórne skupiny Borša a Vidumanec v pásme Vinič v kvete. V nasledujúcom programe hosťujúcich súborov vystúpia súbory Pogórzanie z Poľska, Zemplín z Michaloviec, Chornobryvets z Ukrajiny a Bodrogközi z Maďarska. Medzi pútavými sprievodnými podujatiami budú prezentácia ľudových remesiel, súťaž v príprave tradičných tokajských gurmánskych špecialít a ochutnávka vína.

Text: Soňa Jakešová

Domovské stránky Košického samosprávneho kraja


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/