(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Verejná knižnica Jána Bocatia úspešne absolvovala svoj prvý čitateľský maratón
@ Kultúra -> Literatúra     May 31 2004 - 14:59 GMT
Ako sme vás už informovali, Verejná knižnica Jána Bocatia sa stala účastníkom 7. ročníka literárneho maratónu „NON STOP“ čítanie. Po Prahe, Bratislave a Sofii pokračovali približne 15 minútové bloky čitateľov po celých 24 hodín aj v Košiciach. Akcie sa zúčastnilo 101 čitateľov, ktorí si vyberali príspevky prevažne podľa vlastného literárneho vkusu. Ich hlavnou témou boli medziľudské vzťahy. V čase písania tohto príspevku maratón pokračuje v Jazzovej sekcii v Prahe.

V Košiciach všetko začalo v nedeľu 30. 5. o 10,00. Prvým čitateľom bol nevidiaci Ladislav Ballay, ktorý čítal v brailovho písma. Medzi známymi osobnosťami festivalu boli aj Miss 2004 Mária Sándorová, primátor mesta Zdenko Trebuľa, Peter Rašev, ¼uba Blaškovičová, židovský rabín Josi Steiner a ďalší.

Akciu sme navštívili tesne po polnoci, keď sa svojou tvorbou prezentovala Literárna spoločnosť Pravé orechové. V ich podaní odzneli štyri poviedky z cyklu Historické obce košické, ktoré boli napísané na základe skutočných príbehov.

Zaujímavosťou akcie boli aj jazyky, v ktorých tu účastníci čítali svoje obľúbené diela. Okrem slovenčiny tu znela aj maďarčina, čeština, hebrejčina, angličtina, francúzština a jedno z diel bolo čítané v arabskom jazyku. NON STOP čítanie bolo – je – možné sledovať aj on line na webe: www.nonstopczech.cz/.

“Som veľmi rada, že sme sa zúčastnili tejto akcie. Presvedčili sme sa, že verejnosť má spontánny záujem o literatúru. Teší ma to, najmä skutočnosť, že termíny na verejné čítanie boli už niekoľko dní pred jej začiatkom obsadené,“ povedala nám po úspešnom ukončení košickej časti maratónu riaditeľka Verejnej knižnice Jána Bocatia Klára Kernerová. Ako ďalej uviedla, medzi najčítanejších autorov patril Sándor Márai (čítal ho aj primátor), z klasikov slovenskej literatúry B. S. Timrava, M. Kukučín a z českých B. Hrabal a K. Čapek. Pokiaľ bude možnosť, táto knižnica sa do NONSTOP ČÍTANIA zapojí aj na budúci rok.

-sl-


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/