(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Začali oslavy Dňa mesta Košice
@ Kultúra -> Podujatia     May 02 2002 - 09:40 GMT
Bolo to 7. mája 1369, keď panovník ¼udovít Veľký udelil Košiciam erbovú listinu. Týmto sa naše mesto stalo prvou právnickou osobou v Európe, ktoré získalo toto privilégium. Od roku 1995 sa na túto počesť usporadúvajú oslavy Dňa mesta Košice, ktoré trvajú týždeň. Inak tomu nie je ani teraz, 1. mája 2002, keď slnko žeravilo oblohu ako na objednávku a predpoveď počasia hlásila neuveriteľných 26 stupňov.

Detská železnica


Rozhodli sme sa každý deň mapovať dva body z programu osláv. A v prvý deň sme si to namierili ma slávnostné otvorenie sezónnej prevádzky Detskej železnice. Už z diaľky bolo počuť vyhrávajúcu country skupinu veslári, slávnostne vyzdobený vlak prijímal cestujúcich, lokomotíva Katka spokojne dymila a pred staničnou drevenou budovou sa stretávali zástupcovia mesta a pozvaní hostia z Národnej rady Slovenskej republiky. Počiatok mal charakter ako každý rok. Slávnostné príhovory, potlesky, nedočkavé deti, kedy sa už povezú.

Fungovanie Detskej železnice v podstate taký malý prejav dobrej vôle. Vlastnícke vzťahy sú dosť komplikované, objasnil nám ich riaditeľ DPMK Igor Reiprich: „Na vlastníctve a prevádzke Detskej železnice sa podieľajú Železnice Slovenskej republiky, Železničná dopravná spoločnosť, Dopravný podnik mesta Košice a Mesto Košice. Pozemky sú mestské, dráha a vlak patria ŽSR a Železničnej dopravnej spoločnosti, sú v prenájme mesta, prevádzku zabezpečujú ŽSR s DPMK. Je to všetko o spolupráci.“

K tradičnej atrakcii prvých jázd vláčka patrí aj westernový prepad. Tentoraz sa konal v réžii Košického streleckého spolku. Dvaja šerifovia držali pod dohľadom zviazaného zločinca. Oslovili sme ho, no nie ako väzňa.

„Náš spolok vznikol pred rokom a je to združenie milovníkov historickej streľby a historických strelných zbraní. Robíme hrané scény a show od vrcholnej gotiky, čo je také 15. storočie až po western 19. storočia,“ povedal Marián Kapinos, zatiaľ čo si jeho kolegovia čistili zbrane.

„Náš dnešný scenár je jednoduchý a efektný. Dlho hľadaného zločinca Billyho Gunmana prepravujú šerifovia do mestečka Alpinka. Cestou je vlak zákerne prepadnutý bandou desperadov z Billyho klanu, ktorí ho oslobodia, olúpia cestujúcich. Zastaví ich však americká južanská armáda, ktorá ich vyzve, aby sa vzdali a vrátili peniaze. Odmietnu a tak sa spustí streľba. Vojaci zvíťazia, dobro zvíťazí nad zlom.“

K tradícii tejto show patrí zbíjanie magistrátnych pánov „banditmi“. Samozrejme, bez reálnej hrozby ublíženia na zdraví. „Minulý rok sme z poslaneckého vagóna vybrali skoro štyristo korún, tak dúfam, že to teraz bude viac. Dnes sú tu aj väčšie hlavy ako vlani,“ potešil sa Marián Kapinos.

Tak aj bolo. Potom ako sa do jedného vozňa nasúkali radoví cestujúci a do druhého vedenie mesta a poslanci, pristúpili k nim aj kovboji so „zločincom“. Všetko bolo v poriadku až po Areál zdravia, kde sa
Uskutočnil prepad so streľbou a jazdeckou show podľa scenára.

Keď vláčik dofučal na Alpinku, oslovili sme už ozbíjaného Petra Weissa a primáora Zdenka Trebuľu. „Ja si myslím, že tentoraz boli úspešnejší,“ odpovedal Peter Weiss na otázku, či aj tento rok bol lup banditov len štyristo korún. „Bolo to skvelé, obdivoval som jazdecké umenie ľudí, ktorí nás prepadli a bolo to vcelku seriózne inscenované. Nezainteresovaní mohli skutočne nadobudnúť pocit, že sme boli prepadnutí. Najmä deti sa mohli cítiť ako na divokom západe,“ pokračoval odľahčený o bližšie neuvedenú sumu peňazí. „Nerobili to cez kontrolnú pokladňu, ale myslím si, že to pre nich nebolo zlé,“ potvrdil primátor Zdenko Trebuľa.

Samozrejme, 1. máj v predvolebnom období je aj príležitosť na kortešačky. Primátor mesta sa nedávno stal podpredsedom Sociálno – demokratickej aliancie, ktorej predsedom je práve Peter Weiss. Ich vzájomné stretnutia naberajú na intenzite, preto sme sa zaujímali, či je určitá pravdepodobnosť, že Zdenko Trebuľa sa týmto vláčikom opäť povezie ako primátor Košíc. Inými slovami, či predsedníctvo Sociálno – demokratickej aliancie túži, aby Zdenko Trebuľa kandidoval v blížiacich sa komunálnych voľbách.

„O kandidátke sme sa naozaj ešte nebavili a čo sa týka kandidatúry na post primátora, je to jeho slobodné rozhodnutie. Viem, že má veľké starosti s finančnou konsolidáciou mesta. Aj mňa však veľmi potešilo, keď som videl, že seriózna ratingová agentúra finančnú situáciu ohodnotila ako zlepšujúcu sa,“ povedal Peter Weiss, v čom ho primátor podporil: „Keďže komunálne voľby sú v decembri a dovtedy ešte pretečie veľa vody v Hornáde, treba sa teraz starať predovšetkým o prácu, nerozptyľovať sa takýmito úvahami a myšlienkami. Na to bude dosť času v nasledujúcich mesiacoch. Budú parlamentné voľby, komunálne neskôr a ja si myslím, že tie potom ukážu situáciu v meste a je na Košičanoch ako sa rozhodnú.“


ZOO


Ïalšia akcia, ktorú sme navštívili, bolo otvorenie letnej sezóny v ZOO. Magistrátnych pánov a poslancov už za bránou čakalo auto s prívesom, do ktorého nasadli. Bolo to zariadené sponzorsky od predajcu áut z firmy Qalt, čo zamestnanci tejto spoločnosti náležito využili. Primátor s poslancami totiž v prívesnom vozíku sedeli priamo nad logom firmy a qalťácky fotograf krúžil okolo nich, aby mali dostatok fotografií s onými osobnosťami a firemným logom.

Návštevníkov prišlo toľko, že na parkovisku pred ZOO nebolo kde parkovať, autá sa odstavovali pri ceste. Ceremoniál bol opäť tradičný. Príhovory, kultúrny program v malom prírodnom amfiteátri, prezentácia toho, čo od vlani v ZOO pribudlo.

Oslovili sme riaditeľa ZOO Košice Karola Semana: „Máme tri druhy nových zvierat. Sú to kapybary močiarne, hrošík libérijský a opice malpy hnedé. Samozrejme, netreba zabúdať na veľký prírastok, piatich malých medvedíkov, ktorých už od dnešného dňa môžu vidieť všetci návštevníci.

Kapybary je najväčší hlodavec na svete, ktorý dosahuje hmotnosť 50 až 70 kilogramov. Máme tu zatiaľ tri mláďatá, ale ich pohlavie nevieme, lebo sú mladé.

Náš hrošík liberijský je dáma a pomenovali sme ju Žofka. Došla k nám pred dvoma dňami a má vybudovaný samostatný veľký výbeh. Keď bude dospelá, bude mať 200 až 400 kilogramov, zatiaľ má asi sto kíl.

Malpy hnedé sme získali výmenou so ZOO z Maďarska. Došli k nám len včera v noci o jedenástej. Je to chovná skupina, takže im veríme, že sa im bude dariť a budú sa rozmnožovať. Majú veľmi pekný veľký výbeh, takže budú mať dostatok pohybu.“


Veľkou atrakciou sú medvedie pätorčatá, ktoré sa v ZOO narodili v januári a teraz sa najviac ľudí zhlukovalo práve okolo nich. Keď ich išiel jeden z ošetrovateľov kàmiť, vybral dve mláďatá a prechádzal s nimi cez ZOO pomedzi ľudí. Oba medvedíky za ním poslušne hopsali ako malé psíky. O rok to už asi nebude z bezpečnosných dôvodov možné.

Kàmna dávka pre jedného medveďa je 24 tisíc ročne. Aj preto pôvodne riaditeľ Karol Seman uvažoval, že by sa mladé mohli umiestniť do iných ZOO. V Košiciach máme štyroch, s mláďatami celkovo deväť.

„Vyzerá to tak, že medvedíky nám v Košiciach ostanú na trvalo. Do voľnej prírody nemôžu ísť, iné zoologické záhrady o ne nemajú záujem. Začali sme vytvárať užšiu spoluprácu s US Steel, že si ich adoptujú a prípadne pomôžu materiálovo pri výstavbe dobrých výbehov pre ich ďalší život.

V súčasných priestoroch budú asi dva mesiace, ale do júla chceme tento ich výbeh rozšíriť asi dvojnásobne, aby sa mohli pohybovať aj po trávniku a verím, že na budúci rok budú mať adekvátny medvedinec,“
objasnil situáciu riaditeľ.


Magistrátni hostia a poslanci opäť nasadli do značkového prívesu a presunuli sa do druhej časti ZOO, kde sa pracuje na dostavbe Gazdovského domu. Slabosťou ZOO je, že nemá vlastné reštauračné zariadenie, kde by návštevníci mohli dostať teplú stravu. Pritom areál zoologickej záhrady ponúka možnosť stráviť v príjemnom prostredí celý deň. Navštívili sme aj stavbu. Vyzerá skutočne ako pred dokončením, ale je tu ALE.

„Na Gazdovský dom nám mestskí poslanci odsúhlasili tri milióny korún. Dva milióny už dali, ostáva milión. Potom je to otázka krátkeho času. My to však vo vlastnej réžii nedokážeme prevádzkovať, preto hľadáme šikovného prevádzkovateľa reštaurácie, ktorý by si Gazdovský dom prenajal. Pevne verím, že už v tejto letnej sezóne začne toto zariadenie slúžiť zákazníkom,“ zaželal si riaditeľ ZOO.

Celková atmosféra bola ako vystrihnutá z idylického filmu. Pre deti usporiadatelia pripravili súťaže, zvieratá sa tešili mimoriadnej pozornosti, kasa zoologickej záhrady sa plnila a muži stáli v radoch na pivo. Akcia, čo ponúkala viac než čokoľvek iné čo potrebujeme. Ponúkala pokojne strávený deň.

1.5. 2002

Slavomír Szabó

Ïalší program osláv Dňa mesta Košice 2002

1. máj - streda
09.00 h: OTVORENIE SEZÓNY DETSKEJ ŽELEZNICE, Čermeľ
09.00 – 12.00 h: Beh fit, Areál zdravia – Čermeľ
10.00 h: OTVORENIE SEZÓNY ZOO, Zoologická záhrada Kavečany
15.00 h: Koncert folkových skupín v ZOO
19.00 h: Partia – talkshow Stana Radiča, divadelná sála Jumbocentra

2. máj – štvrtok
10.00 h: TRADIČNÉ REMESLÁ, Hrnčiarska ulica a pri Miklušovej väznici
10.00 h: Otvorenie veľtrhu študentských spoločností – Baťa Junior Achievement, Dom techniky, Južná trieda
14.30 h: Záhon priateľstva – MOKA, Mestský park
15.00 h: FINÁLE VO¼BY ŠTUDENTSKÉHO RICHTÁRA, Mestský park - hudobný altánok
16.30 h: Walter Beckham – Mobile a jeho okolie, vernisáž výstavy, FotoGaléria NOVA, Verejná knižnica J. Bocatia, Hlavná ulica
19.00 h: Otvárací koncert 47. KHJ, Dom umenia
19.00 h: Slávnostné otvorenie XXIV. ročníka celoštátnej prehliadky „Stredoškolskej odbornej činnosti žiakov“, SOU dopravné, Moldavská cesta 2
19.00 h: Exfónia – predstavenie hudobnej skupiny, GeS klub

3. máj – piatok
09.00 – 18.00 h: Výstavy: Auto-moto-media a Cestovné kancelárie, hala Cassosport Košice (výstavy trvajú do 5. 5. 2002)
09.30 – 12.00 h: KRESLENIE NA ASFALT, Hlavná ulica
10.00 h: ERBOVÝ BEH, Detský areál, Alejová ulica
10.30 h: Detská párty, Detský areál, Alejová ulica
14.00 h: Konštantín Bauer – Od kresby k maľbe, vernisáž výstavy, Vsl. galéria, Hlavná 27
15.00 h: Krása paličkovanej čipky – vernisáž výstavy, Slov. technické múzeum, Hlavná 88
17.00 h: Naše mesto – Košice, vernisáž výstavy, knižnica J. Bocatia v OC Mier
17.00 h: KOŠICKÉ RYTIERSKE SLÁVNOSTI, Ryba
20.00 h: KOŠICKÉ RYTIERSKE SLÁVNOSTI, Ryba
21.00 h: KOŠICKÉ BENÁTKY + OHŇOSTROJ, Mlynský náhon

4. máj – sobota
Magnezitárska 60-ka – jubilejný XXV. ročník horského diaľkového pochodu
09.00 – 18.00 h: Majstrovstva Slovenska rádiom riadených automodelov Buggy, kvalifikačné jazdy, areál Anička
09.00 h: Slávnostné vyhlásenie výsledkov XXIV. ročníka celoštátnej prehliadky SOČ, SOU dopravné
10.00 h: 3. Mestská filatelisticko-filokartistická výstava Košice, vernisáž výstavy, Štátna vedecká knižnica
11.00 h: Májový pozdrav od CVČ Junior, Hlavná ulica – Dolná brána
13.00 h: AEROBIC SHOW, SOU Železničné
15.00 h: KOŠICKÁ SVADBA, Radnica, Hlavná ulica
19.00 h: DIVADLO MESTU - Koncert árií z opier, operiet a muzikálov, Hlavná ulica - Immaculata

5. máj – nedeľa
08.00 h: FUTBALOVÝ TURNAJ, futbalový štadión TJ Lokomotíva
10.00 h: Plážový volejbal, Ryba
11.00 – 15.00 h: Majstrovstva Slovenska rádiom riadených automodelov Buggy, slávnostné otvorenie
15.00 h: Jazero mestu – otvorenie sezóny na Jazere, rešt. Pláž
15.00 h: ŠPORTOM A ZÁBAVOU PRE ZDRAVIE, Ryba
15.00 h: Kultúrno-spoločenské podujatie MČ – Šaca, nám. pred MÚ v MČ – Šaca
20.00 h: KONCERT VO FONTÁNE , Park pri spievajúcej fontáne, Hlavná ulica

6. máj – pondelok
09.00 h: DEŇ MLADÝCH, Amfiteáter
14.00 h: Literárne Košice Jána Štiavnického – slávnostné vyhodnotenie 7. ročníka celoslovenskej súťaže, historická sieň Župného domu, Východoslovenská galéria
14.00 h: Veľká burza pre malých zberateľov, KSC Južan
15.00 h: Poézia doby – Žena o ženách, vernisáž výstavy, STM, Hlavná 88
17.00 h: ROKOKO - ROCKOVÝ KOŠICKÝ KOLOTOČ, Hlavná ulica - Dolná brána
19.00 h: Literárno-hudobný večer v spolupráci s Českým spolkom v Košiciach, Dom umenia

7. máj – utorok
12.00 h: SLÁVNOSTNÝ CEREMONIÁL DŇA MESTA KOŠICE, Hlavná ulica pred starou radnicou
15.00 h: Májovníček pre seniorov, kult. stredisko Laborec
16.00 h: VEČER KOŠICKÝCH SILÁKOV, Hlavná ulica pri ŠD
16.00 h: Stopy krokov – vernisáž výstavy + zbierka mesiaca, nám. Maratóna mieru 2
17.00 h: Staré mesto občanom mesta, Dom umenia


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/