(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Mestská rada o úprave rozpočtu i tarifách mestskej dopravy
@ Aktuálne -> Verejná správa     Jun 04 2004 - 08:33 GMT
(Magistrát mesta Košice – tlačová správa) -- Členovia Mestskej rady včera rokovali o materiáloch, ktoré budú na programe júnového mestského zastupiteľstva (24. júna 2004 od 8.00 hod.). Okrem iného bol medzi nimi návrh na úpravu rozpočtu na rok 2004, ktorý vo výdavkovej časti bežného rozpočtu predpokladá zvýšenie výdavkov na mestskú verejnú dopravu (o 5 miliónov), údržbu komunikácií (o 12 miliónov), čistenie komunikácií (o 5 miliónov), verejné osvetlenie (o 8 miliónov).

V kapitálovom rozpočte navrhuje zvýšenie výdavkov o vyše 8 miliónov korún na verejnú správu – nákup notebookov a s tým súvisiaceho vybavenia pre poslancov MZ a 30 miliónov korún na Košickú arénu – zimný štadión. Členovia MR sa kriticky vyjadrili k návrhu na navýšeniu rozpočtu na verejné osvetlenie, ktorý nepovažujú za opodstatnený. Za príliš veľký luxus v súčasnej finančnej situácii mesta považujú niektorí členovia MR aj nákup notebookov.

Finančný príspevok na rekonštrukciu zimného štadióna treba vnímať ako signál mesta, ktorý by mal spustiť aj následné aktivity štátu a ďalších zainteresovaných subjektov. Rozostavaný zimný štadión by mal čo najskôr začať slúžiť ako polyfunkčný priestor nielen pre hokej, ale aj ďalšie sálové športy, rovnako ako pre usporadúvanie veľkých kultúrnych podujatí. Popri urýchlenom začatí rekonštrukcie Košickej arény by sa však vo veľmi blízkej budúcnosti malo zastupiteľstvo zaoberať aj celkovou analýzou stavu športu v Košiciach a možnosťami jeho zlepšenia.

Členovia MR odporúčali na rokovanie zastupiteľstva aj návrh na zvýšenie cestovnej tarify mestskej hromadnej dopravy, nesúhlasili však s konkrétnym variantom zvýšenia. Konečné rozhodnutie tak bude na poslancoch mestského zastupiteľstva. Dva varianty navrhujú zvýšenie cestovného zo súčasných 12 korún za jednorazový cestovný lístok a 390 korún za mesačný predplatný lístok na 14,- Sk a 450,- Sk, resp. 15,- Sk a 440,- Sk. Niektorí z členov MR upozornili na skutočnosť, že cestovná tarifa sa v Košiciach nemenila od roku 2001, aj keď vzrástli ceny vstupov, inflácia a zmenila sa DPH. Pokiaľ má v meste ostať zachovaný rozsah poskytovanej verejnej dopravy, tarify budú musieť vzrásť. Ïalší naopak so zvýšením cien nesúhlasia a chýbajúce prostriedky vidia v rezervách vnútri podniku. Definitívne rozhodnutie dajú poslanci mestského zastupiteľstva 24. júna.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa MMK


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/