(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Krysztof Motyka: Labyrint
@ Kultúra -> Výstavy     Jun 08 2004 - 09:19 GMT
28. 5. - 20. 6. 2004

Múzeum Vojtecha Löfflera, Alžbetina 20

Poľský umelec Krysztof Motyka sa narodil v roku 1954 v meste Opole. V rokoch 1973 – 1978 študoval na Akadémií výtvarných umení vo Varšave na Katedre sochárstva. Od ukončenia štúdia sa zaoberá maľbou, kresbou, scénografiou a reklamnou grafikou. Skúša aj iné, menej štandardné formy výpovede.

„Ku každému prípadu sa snažím nájsť individuálne riešenie a rôzne vyjadrovacie prostriedky, aby moje práce boli výraznejšie a zreteľnejšie. Nie som verný žiadnej technike a štýlu. Umenie je klbko nervov a myšlienok. Metafora. Hra. Zábava? Hľadanie a blúdenie. Niečo, čo je neurčené a premenlivé. Tvorba nových situácií a významov. Všetko je v pohybe, nič nestojí na jednom mieste.

Je to divadelné predstavenie skutočnosti. Evolúcie, revolúcie, pátranie. Nové technológie, nové šance a ohrozenia. Napätie a nepretržité cesty do svojich myšlienok, obáv a rozporov.

Fascinujúca, hoci ťažká cesta po rázcestiach stále sa meniacej reality. Vznikajú otázky. Nie je možný útek. Nerozhodnosť. Pominuteľnosť života, umenia a všetkého. Mnoho z mojich prác predstavuje jednorázové dielo, ktoré je závislé od situácie, od prostriedkov, ktoré sú momentálne k dispozícii, od charakteru a miesta výpovede.

Moje práce vznikajú z opotrebovaných predmetov, ktoré nikto nepotrebuje. Z vyhodených smetí, ktorých človek vyrába celé tony počas realizácie svojich prozaických, ale aj vznešených cieľov. Reflexiu a radosť z tvorby si vážim viac, ako štatistiku názvov, miest a termínov výstav, ktorých som sa zúčastnil. Je to predsa už len minulosť,“
hovorí o svojej tvorbe autor.

Výstava Kryzstofa Motyku vznikla spoluprácou Múzea Vojtecha Löfflera s Poľským inštitútom v Bratislave a Mestskou galériou v Tarnove. Akcia je organizovaná v rámci Poľských dní na Slovensku.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/