(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Osem premiér pripravilo v končiacej sa sezóne ŠD v Košiciach
@ Kultúra -> Divadlo     Jun 24 2004 - 10:03 GMT
Košice 23. júna (TASR) - Osem premiér, z toho dve opery, päť činoherných inscenácií a jeden baletný výber uviedlo v končiacej sa sezóne 2003 - 2004 košické Štátne divadlo (ŠD).

Sezóna bolo pre súbor náročná z hľadiska organizačného a finančného zabezpečenia, to sa však neodrazilo na kvalite tvorby, uviedol dnes pre TASR riaditeľ Peter Himič. Dodal, že aj keď sa menili šéfovia jednotlivých scén a marketingu, divadlo sa stabilizovalo a sezónu hodnotí ako úspešnú.

Popri premiérach hosťovali v ŠD významní slovenskí i zahraniční umelci, ktorí výraznou mierou prispeli k rozšíreniu programovej ponuky, povedal manažér divadla Viktor Háber. Sezóna bola významná aj pre ich umelcov, pretože získali mnohé ocenenia. Významným bolo víťazstvo dirigenta Igora Dohoviča v dirigentskej súťaži Concorco per Giovanni direttori Orchestra della communita v talianskom Spolete. Sólista baletu Viktor Skľár získal 2. miesto za choreografiu na 5. medzinárodnej baletnej súťaži v Kyjeve. Košický primátor udelil cenu členke činohry Dane Košickej za pozoruhodné počiny a reprezentáciu v oblasti divadelného umenia.

Dramaturgia divadla už pracuje na príprave novej sezóny, ktorou oslávia 60. výročie povojnovej histórie divadelníctva v Košiciach. V repertoári bude okrem iného baletné spracovanie rozprávky Malý princ, operetné predstavenie Veselá vdova a slovenská klasika apákovci, dodal Háber.

Sezónu končí košické ŠD doma 29. júna predstavením Tanec nad plačom. Začiatkom júla sa ešte predstaví divákom v maďarskom Šoproni operou Nabucco.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/