(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Košických mestských poslancov znepokojujú okolnosti dostavby zimného štadióna
@ Aktuálne -> Verejná správa     Jun 24 2004 - 10:04 GMT
Košice 23. júna (TASR) - Mesto Košice chce do dostavby zimného štadióna Ladislava Trojáka investovať 30 miliónov korún. Vyplýva to z návrhu úpravy rozpočtu mesta, o ktorom by mali mestskí poslanci rozhodnúť na štvrtkovom 11. zasadnutí zastupiteľstva.

Táto suma je vedená ako transfer pre záujmové občianske združenie Košická aréna, ktoré vzniklo s cieľom dobudovať niekoľko rokov rozostavaný štadión. Mesto sa stalo čestným členom združenia vkladom svojho majetku - budovy v hodnote 228 miliónov korún. Časť mestských poslancov však vzhľadom na vývoj situácie okolo dostavby štadióna stojí pred dilemou. Problémom je fakt, že pôvodne bol celý vstup do združenia prezentovaný ako výhodná aktivita, ktorá okrem vkladu samotného majetku, nemala mesto nič stáť. Dnes to podľa nich vyzerá tak, že mesto sa chvatným vstupom do združenia dostalo do nevýhodnej pozície. Nie je totiž vylúčené, že časom môže o tento majetok ľahko prísť. Navyše má teraz z mestskej kasy pridať ďalších 30 miliónov.

V odôvodnení návrhu na schválenie 30-miliónovej sumy z prostriedkov mesta pre OZ Košická aréna sa uvádza, že je nevyhnutná v záujme zabezpečenia potrebných zdrojov na dokončenie stavby. Peniaze majú byť poskytnuté v súlade so zákonom o neziskových organizáciách a ich použitie má byť overené auditom. Zdrojom krytia budú finančné prostriedky schválené na projekty z európskych fondov.

Podľa pôvodnej predstavy však mali potrebných 160 miliónov na dostavbu priniesť investori a sponzori. Ešte vo februári primátor Košíc Zdenko Trebuľa médiá optimisticky informoval, že zimný štadión by mohol byť dokončený tak, aby sa finálové play-off zápasy v roku 2005 už mohli hrať v novej hokejovej aréne. Pod týmto dojmom poslanci vstup do združenia schvaľovali. Dnes je však isté, že minimálne ďalšiu sezónu na tomto štadióne Košičania extraligu hrať nebudú.

Poslanci tiež upozorňujú na fakt, že vedenie mesta zaviazali do polovice marca predložiť na schválenie štatút a štruktúru OZ Košická aréna. Nestalo sa tak dodnes. Znepokojuje ich tiež, že primátor v zmluve vystupoval nielen ako štatutár mesta, ktorý odovzdal bezplatne majetok združeniu, ale aj ako občan Trebuľa - viceprezident združenia, ktoré sa stalo vlastníkom vyše dvestomiliónovej nehnuteľnosti. Samotná zmluva sa im pritom javí pre mesto nevýhodná. Tvrdia, že je koncipovaná tak, že mesto môže byť zo združenia ľahko vylúčené, pričom svoj majetok už naspäť nedostane.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/