(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Pilotné centrum automobilového priemyslu na SOU dopravnom v Košiciach
@ Aktuálne -> Verejná správa     Jun 24 2004 - 10:10 GMT
(Košický samosprávny kraj – tlačová správa) - Pilotné centrum automobilového priemyslu v Košickom samosprávnom kraji (KSK) slávnostne otvoril predseda KSK Rudolf Bauer v SOU dopravnom (SOUD) v Košiciach. Otvorením centra za zavàšila prvá etapa pilotného projektu, na ktorom participujú Cech predajcov a servisov motorových vozidiel pri Združení automobilového priemyslu SR, SOUD a KSK ako zriaďovateľ školy. Košický župan dnes otvoril prevádzku šiestich dielní, ktoré škola získala rekonštrukciou priestorov po bývalej materskej škôlke na Bielocerkevskej 29 v Košiciach. Pásku prestrihol aj na novej počítačovej učebni v priestore SOUD na Moldavskej ceste 2 v Košiciach. KSK investoval do rekonštrukcie priestorov pre pilotné centrum 1,2 mil. Sk, ďalších 500 tis. Sk investuje do strojov a zariadenia. Centrum sa bude ďalej rozvíjať v etapách, ktoré sú naplánované do roku 2006.

„Slovensko sa stáva automobilovou veľmocou, preto potrebujeme klásť dôraz na dostatok dobre pripravených odborníkov. SOUD ide dobrým smerom, reaguje na potreby praxe, je a aj v budúcnosti bude po tejto škole dopyt. V tomto môže byť iným školám príkladom. KSK bude zámer podporovať, chceme aby tu študenti mali dobré podmienky“, povedal Rudolf Bauer.

V súvislosti s otvorením Pilotného centra pre automobilový priemysel SOUD od začiatku budúceho školského roka začne vyučovať v odboroch klampiar, lakovník, mechanik opravár cestných motorových vozidiel a autoelektrikár podľa nových rozšírených učebných osnov. Ako povedal riaditeľ školy Jozef Eperješi, o tieto odbory je veľký záujem. SOUD malo v tomto školskom roku 987 študentov, z nich škola pripravovala pre automobilový priemysel 274 a to v 3-ročných a maturitných odboroch. Podľa slov riaditeľa škola kladie dôraz aj na výučbu jazykov s cieľom, aby absolventi vedeli v praxi pôsobiť aj v zahraničných spoločnostiach a dokázali používať odborné výrazy v angličtine a nemčine. Zámerom projektu je, aby z SOUD odchádzali do praxe „hotoví“ odborníci s dostatočnými praktickými skúsenosťami, ktoré im umožní získať aj výučba v novootvorených dielňach s moderným vybavením.

Cech predajcov a servisov motorových vozidiel sa podieľal na tvorbe učebných osnov podľa potrieb praxe, jeho vklad do projektu spočíva aj v školení učiteľov a lektorov a zabezpečení učebných publikácií. Cech chce v každom kraji otvoriť takého pilotné centrum. Zámerom v KSK je popri pilotnom centre otvoriť aj jeho satelity vo vybraných školách v Michalovciach, Trebišove, Rožňave a Spišskej Novej Vsi.

Text: Soňa Jakešová

Foto: Marián Krlička

Domovské stránky KSK: www.kosice-region.sk/


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/