(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
V Rozhanovciach sa zišli milovníci ľudových tradícií a folklóru
@ Kultúra -> Podujatia     Jun 28 2004 - 07:34 GMT
Rozhanovce 27. júna (TASR) - Zachovanie ľudových tradícií v autentickej podobe a predstavenie sólistov spevákov, inštrumentalistov, tanečníkov a folklórnych kolektívov z východného Slovenska, hlavne z Abova, je cieľom Abovských folklórnych slávností. Ich 36. ročník dnes vyvrcholil v Rozhanovciach v okrese Košice okolie.

Bývalé okresné folklórne slávnosti ich organizátori Košické osvetové stredisko a Obecný úrad Rozhanovce minulý rok povýšili na Abovské, čím vystihujú nielen úroveň okresu, ale aj celé územie historického regiónu Abov, informovala TASR riaditeľka KOS Eleonóra Kovalčíková.

Podľa Veroniky Kentošovej, metodičky KOS pre folklór, korene Abovskej župy, ktorej centrom sa stali Košice, siahajú až do čias ranného Uhorského štátu. V súčasnosti pôvodný Abov delí maďarsko-slovenská hranica, obe oblasti sú však charakteristické podobnou, niekedy až identickou kultúrou. "Abovské folklórne skupiny a súbory sú samozrejme súčasťou slovenskej ľudovej kultúry, ktorá sa v čase vstupu Slovenska do Európskej únie nesmie stratiť – už kvôli identite Slovákov ako národa v zjednotenej Európe," dodala.

Dnešný (nedeľa; 27. 6.) program začal slávnostnou svätou omšou v rímskokatolíckom kostole v Rozhanovciach, po ktorej nasledoval sprievod folkloristov obcou. Oficiálne začali slávnosti popoludní vystúpením detských spevákov, inštrumentalistov, speváckych skupín a ľudových hudieb. Pódium amfiteátra v Rozhanovciach potom patrilo programu nazvanému Z truhlice našich materí. Vystúpili v ňom najlepší sólisti, spevácke a folklórne skupiny regiónu a predstavili sa aj víťazi speváckych súťaží Na košickej turni a Dargovská ruža.

Záverečný program patril domácim a zahraničných folklórnym súborom v pásme nazvanom Spoločne v Európe. Hosťovsky sa predstavili folklórne súbory z Miejsca Piastowego z Poľska, maďarský súbor Hegyalja zo Sátoraljaújhely a tiež súbor z Bükkszentkeresztu, tvorený Slovákmi žijúcimi v Maďarsku.

Abovské slávnosti mali tiež viacero sprievodných podujatí, okrem iného výstavu výšiviek a ukážky tradičných ľudových remesiel. Uzavrela ich večerná všeľudová zábava v Rozhanovciach so skupinou Ščamba.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/