(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Dvadsaťpäťročnú košickú zoo navštívilo doteraz 1,5 milióna ľudí
@ Aktuálne -> Rekreačné zóny     Jun 30 2004 - 15:46 GMT
Košice 30. júna (TASR) - Približne 1,5 milióna ľudí navštívilo doteraz tretiu najväčšiu zoo v Európe - košickú, ktorá si pripomína 25. výročie založenia. Jej raritou a pýchou sú medvedie pätorčatá, ktoré sa narodili v januári 2002 a sú zapísané v Guinnessovej knihe rekordov, uviedol dnes na tlačovej konferencii riaditeľ Karol Seman.

Podľa jeho slov medvieďatá síce najviac zviditeľnili zoo a zvýšili jej návštevnosť, ale z chovateľského hľadiska si cení najmä prácu s huculskými koňmi. Spresnil, že ich chov bol ocenený a zaradený do genochovu SR ako zviera, o ktoré sa vzorne starajú a je možné ho používať v reprodukcii. Medzi vzácne chované druhy patria aj hrošík libérijský, kôň Przewalského, kulany, ktoré už nežijú vo voľnej prírode, primorožce či kamzíky alpské.

Seman informoval, že košická zoo má výmeru 288 hektárov a chovajú v nej 141 druhov zvierat z piatich kontinentov s vyše 800 jedincami. Ročne odchovajú približne 200 mláďat, ktoré predávajú alebo si vymieňajú s inými zoo. Najaktuálnejšou úlohou je v súvislosti so vstupom SR do Európskej únie vybudovať karanténu. Na objekt, ktorý je podmienkou prijímania nových zvierat, vyčlenili tri milióny korún a dokončiť by ho mali ešte v tomto roku.

Ročný rozpočet zoo, ktorej zriaďovateľom je Magistrát mesta Košice, je 20 miliónov korún, z čoho si je schopná štvrtinu si zarobiť sama. V poslednom období zvýšilo vedenie aktivitu smerom ku školám a centrám voľného času. Zoo sa stala učebňou prírodopisu a v lete v nej organizujú bohaté voľnočasové aktivity pre deti.

Aby získala peniaze do rozpočtu, začala košická zoo projekt adopcie zvierat. Od roku 2000 sa takto podarilo získať "adoptívnych rodičov" a sponzorov pre vyše 300 zvieratiek, ktorým zabezpečujú týmto spôsobom výživu. Paradoxne najnáročnejšie zviera na výživu vzhľadom na telesné parametre je len 30 centimetrov vysoká opica tamarín pinčí s ročnou kàmnou dávkou 14 500 korún. Najskromnejšia je koza kamerunská, ktorej stačí krmivo za 500 korún, dodal Seman.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/