(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Talianska Umbria partnerským regiónom Košického samosprávneho kraja
@ Aktuálne -> Verejná správa     Jul 02 2004 - 14:17 GMT
(Košický samosprávny kraj – tlačová správa) - Košický samosprávny kraj (KSK) a talianska Umbria sa stali partnerskými regiónmi. Dohodu o spolupráci oboch regionálnych samospráv podpísali dnes v Perugii predseda KSK Rudolf Bauer a viceprezident Umbrie Carlo Liviantoni, zastupujúci prezidentku Máriu Ritu Lorenzetti.

„Umbria je dobrý partnerský región pre náš kraj. Majú veľké skúsenosti v oblasti rozvoja cestovného ruchu, čo je pre nás veľmi inšpirujúce. Spoluprácu chceme rozvíjať pri výmene skúseností na podporu regionálneho rozvoja, budeme sa podieľať na príprave spoločných projektov ktorými sa chceme uchádzať o zdroje z fondov Európskej únie. Od partnerstva očakávame aj rozvoj užšej spolupráce malých a stredných podnikateľov. Zaujímavou oblasťou, v ktorej má Umbria bohaté skúsenosti, je využívanie alternatívnych zdrojov energie“, uviedol Rudolf Bauer.

Zámerom dohody je podľa preambuly podporovať interregionálnu a medzinárodnú spoluprácu v zjednocujúcej sa Európe s cieľom prispieť k ekonomickému, sociálnemu, kultúrnemu povzneseniu oboch regiónov. KSK a Umbria chcú vytvoriť partnerstvo regiónov podľa modelu rozvinutého v Európskej únii s cieľom vytvoriť ekonomické, obchodné, kultúrne, inštitucionálne vzťahy s obojstrannými výhodami pre zmluvné strany.

Košický samosprávny kraj a región Umbria budú rozvíjať spoluprácu najmä v oblastiach rozvoja ekonomického sektora a využívania komunitárnych zdrojov na jeho financovanie, podpory investičných príležitostí, rozvoja poľnohospodárstva a cestovného ruchu. V oblastiach školstva, výskumu a kultúry budú partneri podporovať nadviazanie priamych vzťahov medzi inštitúciami a obyvateľmi oboch regiónov. V sociálnej oblasti a v oblasti zdravotníctva si budú vymieňať skúsenosti pri procese transformácie jednotlivých zariadení s cieľom zefektívniť ich prevádzku a skvalitniť zdravotnú a sociálnu starostlivosť. KSK a Umbria budú tiež podporovať vzájomné spoznávanie partnerského regiónu, jeho historického a prírodného bohatstva.

Taliansky región Umbria má vyše 800 tisíc obyvateľov a rozlohu 8 456 kilometrov štvorcových. Hlavným mestom je Perugia so 157 tisíc obyvateľmi.

Hospodárstvo pozostáva najmä z malých podnikov, v súčasnosti je v regióne 77.000 podnikateľských subjektov, pričom 80 percent z nich má iba 2 zamestnancov. Poľnohospodársky sektor tvorí 27 percent hospodárstva regiónu. HDP na obyvateľa v Umbrii predstavuje 20 340 euro. V oblasti cestovného ruchu pôsobí v Umbrii 1600 podnikateľských subjektov, región každý rok navštívi okolo 5 miliónov turistov. Lákajú ich predovšetkým historické pamiatky, Umbria má najvyššiu hustotu kultúrnych pamiatok na obyvateľa v rámci celého Talianska (50 múzeí, 150 vzácnych archívnych umeleckých zbierok, 334 knižníc, bohatá sieť historických archívov, dve univerzity, vysoko špecializované inšitúcie na obnovu a reštaurovanie kultúrnych pamiatok – Špeciálne laboratórium na diagnostikovanie stavu kultúrnych artefaktov, nadácia pre konzerváciu a reštaurovanie kníh). Medzi turistické atrakcie regiónu patrí pútnické mestečko Asissi, historické mesto Orvieto postavené na tufových skalách, jazero Trasimeno pre vodné športy a rekreáciu.

Nezamestnanosť sa v regióne sa pohybuje okolo 6 percent, pričom taliansky priemer je okolo 10 percent.

Košický samosprávny kraj vstúpil do partnerstva okrem Umbrie s Juhočeským krajom a podpisom 4-dohody spolu s Banskobystrickým samosprávnym krajom aj s maďarskými župami Borsód-Abaúj-Zemplén a Nógrad.

Na báze konkrétnych spoločných projektov sa pripravuje spolupráca KSK s rakúskym Štajerskom a francúzskou Dolnou Normandiou.

Text: Soňa Jakešová


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/