(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Pavol Diladi z Trebišova bol najrýchlejší v ryžovaní zlata v Zlatej Idke
@ Aktuálne -> Región     Jul 06 2004 - 07:30 GMT
Zlatá Idka 3. júla (TASR) - Zlatá horúčka prepukla dnes (sobota - 3. júl) pri obci Zlatá Idka v okrese Košice-okolie, kde sa konal nultý ročník súťaže v ryžovaní zlata.

V kategórii muži-profesionáli zvíťazil Pavol Diladi z Trebišova, ktorý vyryžoval všetky zlatinky z desiatich litrov štrku za štyri minúty. O päť minút to dlhšie trvalo víťazke kategórie ženy-profesionálky Márii Kuzlovej zo Spišskej Novej Vsi.

V piatich vekových a výkonnostných kategóriách súťažilo približne 50 zlatokopov z klubov po celom Slovensku.

Vyryžované 18 karátové zlatinky, ktorých bolo celkove tri gramy, si mohli zlatokopovia odniesť domov. Za každú stratenú zlatinku dostávali trestné minúty.

Banícke a zlatokopecké tradície v Zlatej Idke siahajú do roku 1349, kedy jej panovník ¼udovít I. udelil privilégiá. Svedectvo o zlatokopeckých časoch vydávajú ešte dnes ryžovnícke kopčeky zvané sejfy na brehoch potoku Ida.

Len v rokoch 1807 až 1914 sa v Zlatej Idke vyrobilo približne 120 tisíc kilogramov striebra a 335 kilogramov zlata. Oblasť je charakteristická výskytom 24 kremeňovo-sulfidických žíl, z ktorých sa dolovali úžitkové kovy zlato, striebro a antimón. Zlato sa zvetrávaním dostávalo do potoka, kde sa ukladalo a z náplavov ho potom ryžovali.

Nultý ročník súťaže v Zlatej Idke pripravil Klub zlatokopov pri košickom Východoslovenskom múzeu v spolupráci s obecným úradom. Podobné súťaže organizujú už v Zlatej Bani v okrese Prešov a v Hnilčíku na Spiši. Slovensko je po prvý raz organizátorom Majstrovstiev svete v ryžovaní zlata, ktoré budú v auguste na Hrone neďaleko Žarnovice.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/