(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Slobodu zvierat upozornil anonym na údajne nezákonné pokusy na psoch
@ Aktuálne -> Medicína     Jul 08 2004 - 08:57 GMT
Košice 7. júla (TASR) - Ústav histológie a embryológie Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach pripravuje sériu invazívnych neurohistologických pokusov na pokusných psoch plemena beagle, na ktoré údajne nemá oprávnenie.

Informáciu, získanú z anonymného e-mailu, zverejnila Sloboda zvierat (SZ). Podľa Rastislava Kolesára zo SZ fakt, že ústav nemá aktuálnu licenciu od Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR pre pokusné zariadenia znamená, že nesmie vykonávať pokusy na zvieratách. Zároveň informoval, že príčinou vykonávania pokusov na Slovensku, po ktorých budú zvieratá utratené, je ich údajný zákaz na Kalifornskej univerzite v San Diegu.

Experiment na Slovensko priniesol absolvent LF UPJŠ, v súčasnosti pôsobiaci na spomínanej univerzite v USA, docent Martin Maršala. Podľa prednostu ústavu profesora Mikuláša Pomfyho pôjde o svetovú novinku, ktorá sa môže dostať na stránky najprestížnejších odborných časopisov. Týka sa regenerácie nervového tkaniva po ischemickom alebo traumatickom poškodení miechy, pričom pokusy majú viesť k chirurgickému vyliečeniu poškodenej miechy napríklad po úrazoch či dopravných nehodách. Potvrdil, že pôjde o predklinické štúdie na troch alebo štyroch psoch, ktoré nielen prinesú ústavu finančné prostriedky, ale aj účasť na vysoko odbornom medzinárodnom výskume.

Prednosta ústavu pripustil, že zatiaľ nemajú aktualizovanú licenciu. Zdôraznil však, že to považuje za technický detail súvisiaci so zmenou legislatívy po vstupe do Európskej únie. Je presvedčený že do začatia pokusov na jeseň bude aj tento problém odstránený. Podľa jeho slov totiž pôjde iba o obnovenie platných atestov na vykonávanie takýchto experimentov, ktorých je košický ústav histológie a embryológie držiteľom už od začiatku 90-tych rokov.

"To je podľa mňa úder pod pás, alebo nekalá záležitosť. Kto to urobil to neviem, ale je to určite z našich kruhov. Bohužiaľ, taký je v súčasnosti život," dodal Pomfy. Zároveň prisľúbil, že po začatí pokusov bude verejnosť detailne informovaná o podmienkach, v akých sa s experimentálnymi zvieratami na ústave pracuje.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/