(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Košickí neštátni lekári sa obávajú neúmerného zvýšenia nájomného v poliklinikách
@ Aktuálne -> Medicína     Jul 14 2004 - 08:12 GMT
Košice 13. júla (TASR) - Aktuálnym problémom košických neštátnych lekárov je hrozba trojnásobného zvýšenia nájomného za prenájom ambulancií v šiestich košických poliklinikách.

Polikliniky patria do zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja. Regionálni poslanci v rámci racionalizácie s účinnosťou od 1. apríla rozhodli o zániku samostatnej existencie polikliník - Východ, Juh, Sever, Nad Jazerom, Košice – okolie a Staré Mesto a o ich zlúčení do jedinej príspevkovej organizácie Správy zdravotníckych zariadení KSK.

Problém nastal, keď správa polikliník začala pripravovať nové nájomné zmluvy. Doteraz bola sadzba ročného nájomného 250 Sk na meter štvorcový, plus médiá, prevádzkové náklady a správna réžia. Podľa prezidentky regionálnej lekárskej komory Dagmar Takácsovej, SZZ síce chce racionalizovať správu polikliník, zatiaľ to však vyzerá tak, že rozpočítané náklady na jej réžiu budú musieť zaplatiť lekári. Podľa Takácsovej, ktorá na dnešnom stretnutí s novinármi prezentovala spoločné stanovisko všetkých stavovských organizácii lekárov na území mesta Košice, je takýto postup v príkrom rozpore s deklarovanou úsporou nákladov správnej réžie novej organizácie.

Lekári sa domnievajú, že na základe zmenenej vyhlášky ministerstva financií, umožňujúcej nájomné až do výšky 1500 Sk, bude sadzba pre košických lekárov až 750 Sk na meter štvorcový a ďalších 500 Sk pre spoločné priestory.

Takácsová pripomenula, že lekári upozornili regionálnu samosprávu na fakt, že vzhľadom nízku cenu výkonov hradenú zdravotnými poisťovňami a nutnosť obnovovať prístrojové vybavenie nemajú možnosti kompenzovať neúmerne zvýšené nájomné. Budú nútení hľadať cenovo prijateľnejšie objekty mimo budov polikliník, čím sa okrem iného stratí výhoda úzkej spolupráce lekárov na jednom mieste. "Tieto dôsledky dopadnú na pacienta. To si treba si uvedomiť, že v konečnom dôsledku na to doplatí pacient, pretože toto zvýšené nájomné prinesie výrazné zhoršenie dostupnosti a kvality zdravotníckej starostlivosti," dodala.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/