(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Iniciatíva Slobody zvierat zastavila experimenty na bígloch v Košiciach
@ Aktuálne -> Medicína     Jul 16 2004 - 08:02 GMT
Košice 15. júla (TASR) - Neurohistologické pokusy na laboratórnych bígloch sa v Ústave histológie a embryológie Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach robiť nebudú.

TASR to potvrdil veterinárny poradca Slobody zvierat Rastislav Kolesár, ktorý pred časom upozornil na fakt, že ústav pripravuje sériu invazívnych pokusov, pričom na to nemá platnú licenciu od Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR. Žiadne ďalšie vyjadrenia ku kauze neposkytol s argumentáciou, že pre SZ je prípad skončený.

Cieľom experimentov mala byť regenerácia poškodeného nervového tkaniva po ischemickom alebo traumatickom poškodení miechy, pričom pokusy mali viesť k jej chirurgickému vyliečeniu. V prípade úspechu by to znamenalo nádej pre mnohých pacientov, ktorí napríklad po úraze či dopravnej nehode skončili na invalidnom vozíku. Podľa prednostu ústavu profesora Mikuláša Pomfyho malo ísť prestížny svetový výskum, s finančným i odborným profitom pre ich pracovisko. Podľa SZ sú pokusy tohto druhu v USA údajne zakázané a to bolo dôvodom, prečo ich realizáciu v Košiciach navrhol šéf projektu na Kalifornskej univerzite v San Diegu, rodák z Košíc, docent Martin Maršala.

Prednosta ústavu priznal chýbajúcu aktualizovanú licenciu, zdôraznil však, že to považuje za technický detail súvisiaci so zmenou legislatívy po vstupe SR do Európskej únie. Bol presvedčený že do začatia pokusov v septembri by sa tento problém odstránil. Podľa jeho slov malo ísť iba o obnovenie platných atestov na vykonávanie takýchto experimentov. Pomfy tiež naznačil, že za iniciatívou SZ, ktorá začala na anonymný e-mailový podnet, vidí nekalú konkurenciu.
Podľa neoficiálnych zdrojov po medializácii kauzy sa Maršala rozhodol pokusy v Košiciach nerealizovať a psy odovzdali ochranárskym organizáciám.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/